Shedia

EN GR

27/11/2013

Aστικοί µύθοι του Άγγελου Τσέκερη

Wifi πλούσιο σε θερμίδες
 
Το ασύρματο ίντερνετ αντικαθιστά τα χριστουγεννιάτικο τραπέζι, δίνει νέα ώθηση στις εξαγωγές και βάζει οριστικό τέλος στο λαθρεμπόριο πετρελαίου.
 
Σκίτσα: Δημήτρης Κορδαλής
 
 
Σημαντικό βήμα για την ανακούφιση των ανέργων, και των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και για την τόνωση της αγοράς, αποτελεί το δωρεάν ασύρματο ίντερνετ (WiFi), που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός να εγκαταστήσει στην Αθήνα.
 
Για την εκτέλεση του έργου, θα υπογραφεί σύμβαση με εταιρεία γερμανικών συμφερόντων και έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στη σύμβαση θα προβλέπεται ότι το ελληνικό δημόσιο θα πληρώνει την εταιρεία για 10 χρόνια, ασχέτως του έργου που θα παραλάβει, ενώ θα καταβάλει και από την τσέπη του τα πρόστιμα που θα μας βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού. Σε περίπτωση που το WiFi γέρνει, δεν λειτουργεί κάτω από τη θάλασσα, ή παρουσιάζει άλλου είδους τεχνικά προβλήματα, η Ελλάδα αναλαμβάνει να το πληρώσει δύο φορές, να παραγγείλει άλλα δύο, να αποζημιώσει τον επενδυτή για να φύγει, και να βρει άλλον, με ακόμα δυσμενέστερους όρους.  
 
Το ασύρματο ίντερνετ θα είναι μια μεγάλη ανάσα για την πραγματική οικονομία, καθώς, σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα προβλέπεται μέχρι το τέλος του 2011 να σαρώνει τις αγορές με 18,54% ανάπτυξη, από την οποία το 6,17% θα είναι λόγω του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, το 4,26% λόγω του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων και το υπόλοιπο 8,11% λόγω του ασύρματου ίντερνετ. Ωστόσο, η έκθεση παραδέχεται ένα περιθώριο σφάλματος 0.2%, λόγω του λάθος πολλαπλασιαστή.  
 
Με βάση την ίδια ανάλυση, το ασύρματο ίντερνετ αναμένεται να δημιουργήσει 40.000 θέσεις απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις κατασκευές και τον τουρισμό.  Οι ξένες επενδύσεις που θα προσελκύσει προβλέπεται να υπερβούν τα 30 δις ευρώ, ενώ, αντίστοιχα, θα αυξηθούν οι εξαγωγές, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, η χωρητικότητα της εμπορικής μας ναυτιλίας και το πλεόνασμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών. Τέλος, αλλά όχι έσχατο, αναμένεται να δώσει τη χαριστική βολή στο λαθρεμπόριο πετρελαίου, μετά το τρομακτικό χτύπημα που δέχτηκαν οι λαθρέμποροι από την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. 
 
 
Παράλληλα, όμως, το WiFi για όλους  αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά την δοκιμαζόμενη κοινωνία, καθώς είναι πλούσιο σε θερμίδες, καλλιεργείται εύκολα σε γλάστρα, καίγεται χωρίς να παράγει ατμοσφαιρικούς ρύπους και κάνει πολύ πιο ευχάριστο το χρόνο αναμονής στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων.  
 
Ως εκ τούτου, πολύ λογικά, το  WiFI για όλους θεωρείται το νέο success story της κυβέρνησης μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τη δημιουργία τεσσάρων θέσεων εργασίας σε κάτι αποθήκες στο Αγρίνιο από μια πολυεθνική καπνοβιομηχανία και την συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Γκούγκλ Σέρτς, διάσημο μεγαλοψαχτήρα του διαδικτύου. ¨Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, «οι μεγάλες αυτές επιτυχίες της χώρας κάνουν το καράβι να γυρίζει και το φως να φέγγει στην άκρη του τούνελ και βγαίνουμε από την περιπέτεια των μνημονίων, καθώς έχουμε ανέβει την κορφή του βουνού και τώρα αρχίζει η κάθοδος, γιατί εμείς οι Έλληνες είμαστε για τα δύσκολα...». Ταυτόχρονα ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν τη βία, χωρίς περιστροφές και αστερίσκους, από όπου και αν προέρχεται, και, κυρίως,  τη βία όσων στραβώνουν με τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και το διαρκές χαράτσι στα ακίνητα. 
 
Το επόμενο σχέδιο της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά, και σε περίπτωση που κριθεί επιτυχημένο, θα επεκταθεί στις αργίες, τις γιορτές και τις νύχτες. Το μέτρο αναμένεται να τονώσει απίστευτα την αγορά, ενώ όσοι αρνούνται να καταναλώσουν θα προσάγονται βίαια, και προβλέπεται το ποσό να αφαιρείται αυτομάτως από τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Με τις πιο μετριοπαθείς προβλέψεις, η ανάπτυξη αυτή αναμένεται να αποφέρει 20% μείωση στους μισθούς των εμποροϋπαλλήλων, αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά 15 ώρες εβδομαδιαίως, κλείσιμο 7 νοσοκομείων, 4000 απολύσεις από τον δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2013, μείωση 10% στις επικουρικές συντάξεις, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 2 δις για το 2014 και, βεβαίως, το νέο Μνημόνιο που όλοι περιμένουμε με λαχτάρα.   
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ