Shedia

EN GR

08/03/2023 Το περιοδικό

8 Μαρτίου: Ημέρα της γυναίκας

«Αν γυρίσουμε τα χρόνια πίσω, θα θυμηθούμε ότι μόλις πριν από έναν αιώνα, οι γυναίκες ήταν υποταγμένες στους άνδρες, χωρίς φωνή, τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία.

Από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, οι γυναίκες στον Δυτικό κόσμο άρχισαν να αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερες αμοιβές, αναγνώριση του δικαιώματος ψήφου και ισότητα στο κοινωνικό περιβάλλον. Με κόστος πολλών θυσιών, η αναγνώριση που έχουν κερδίσει στη σύγχρονη κοινωνία είναι σημαντική και ο ρόλος τους, σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, είναι απτός. Οι γυναίκες στα δημοκρατικά πολιτικά συστήματα διεκδικούν καθημερινά τη θέση τους ως μητέρες, εργαζόμενες, δημόσια πρόσωπα και ηγέτες. Μαζί με τους άνδρες, συμβάλλουν στην οικοδόμηση και την πρόοδο της κοινωνίας και της οικογένειας ως αναπόσπαστο τμήμα της, μοιράζοντας τις ευθύνες της γονικής μέριμνας.

Ωστόσο, ο σεβασμός των γυναικών ως ανεξάρτητων ανθρώπινων όντων έχει ακόμη πολλά να επιδείξει, διότι παράλληλα με τον σεβασμό που έχουν κατακτήσει, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που υφίστανται σωματική και σεξουαλική παρενόχληση, τόσο στην οικογένεια όσο και στο εργασιακό χώρο. Και αντί η κατάστασή τους να βελτιώνεται με την πρόοδο της τεχνολογίας και την άνοδο του πολιτισμού, τα κρούσματα γυναικοκτονιών αυξάνονται. Αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για να τραβήξει την προσοχή όλων των ανθρώπων.

Αν μια γυναίκα δεν έχει το αίσθημα της ασφάλειας και της προστασίας από το περιβάλλον στο οποίο ζει, δεν είναι σε θέση να αναπτύξει τις δυνατότητές της και να δώσει την αγάπη για την οποία είναι ικανή. Αν τα παιδιά που γεννάει δεν ζουν σε αρμονία και ειρήνη και η ζωή τους απειλείται, η γυναίκα-μητέρα χάνει τον λόγο ύπαρξής της και τη δύναμή της. Είναι η ενσάρκωση της ευαισθησίας και του αισθησιασμού και ως τέτοια φέρνει την ομορφιά και την αρμονία, καθώς δημιουργήθηκε για να φροντίζει την επικράτηση της ειρήνης και της ισορροπίας, συντηρώντας τη ζωή γύρω της. Και αν όλα αυτά της αφαιρεθούν, ο κόσμος της θα καταρρεύσει.

Η Μητέρα Τερέζα δήλωσε κατά τη διάρκεια της ζωής της ότι δεν ήταν κατά του πολέμου, αλλά υπέρ της ειρήνης. Συμμερίζομαι πλήρως αυτή την άποψή της, διότι οτιδήποτε καταπολεμάμε εκδηλώνει ίσες αντίθετες δυνάμεις, και αυτό είναι νόμος της φύσης.

Αυτό που βρίσκεται στο προσκήνιο είναι να συνειδητοποιήσουμε, εμείς οι γυναίκες, τις δικές μας δυνάμεις, το ρόλο και τη θέση που μας έχει αναθέσει η Φύση και να συμβάλουμε κατάλληλα στην εκδήλωσή τους.

Πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο ξεκινώντας από τον εαυτό μας. Γιατί όταν γνωρίσουμε τον εαυτό μας, τις ικανότητες, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες μας, όταν μάθουμε τον αυτοσεβασμό, θα μπορέσουμε να τα δηλώσουμε ξεκάθαρα στον κόσμο και να τα διεκδικήσουμε.

Με αγάπη!»

Η απάντηση που έδωσε η κ. Μαρία, πωλήτρια της «σχεδίας» στη Θεσσαλονίκη όταν την ρωτήσαμε «Πώς μπορούν οι γυναίκες να αλλάξουν τον κόσμο;».


comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες