Shedia

EN GR

01/07/2021 Το περιοδικό

Σχεδία@CITY: Από την απομόνωση στην κοινωνική ενσωμάτωση

 

Το έργο «Σχεδία@CITY: Από την απομόνωση στην κοινωνική ενσωμάτωση» είναι ένα καινοτόμο έργο για την κοινωνική ενεργοποίηση συμπολιτών μας, από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund με φορέα υλοποίησης την Διογένης ΜΚΟ και εταίρο τον Συνεταιρισμό Εργαζομένων commonspace.
 
Οι δύο κοινωνικές οργανώσεις δημιουργούν έναν κόμβο εφαρμοσμένης κοινωνικής καινοτομίας, εκπαίδευσης και αλληλεγγύης και σχηματίζουν από κοινού μία εστία έμπρακτης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για συμπολίτες μας που έχουν βιώσει ή και εξακολουθούν να βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη μακροχρόνια ανεργία, την έλλειψη στέγης.
 
Άστεγοι/-ες, άνεργοι/-ες και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αποτελούν τη βασική ομάδα – στόχο ωφελούμενων του έργου. Για αυτούς και μαζί με αυτούς, υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου, μία σειρά εργαστηρίων επαναχρησιμοποίησης (upcycling) των αδιάθετων τευχών του περιοδικού δρόμου Σχεδία, αλλά και άλλες κοινωνικές δράσεις όπως εργαστήρια Συμμετοχικού Σχεδιασμού, εργαστήρια για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και τον Κοινωνικό Αντίκτυπο, διαδραστικές περιηγήσεις στην πόλη και ειδικές συζητήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Πέρα από τις ευκαιρίες ενεργοποίησης, συμμετοχής και εκπαίδευσης, άνθρωποι που σήμερα δοκιμάζονται σκληρά, αναλαμβάνουν σημαντικό κοινωνικό ρόλο, γίνονται «community leaders», αφού οι ίδιοι πλέον θα συμμετέχουν σε εργαστήρια ως εκπαιδευτές, που θα απευθύνονται σε μαθητές σχολείων, μέλη κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, αλλά και γενικά στο ευρύ κοινό.
 
Βασικές δράσεις του έργου:
- Εργαστήρια εκπαίδευσης και κατάρτισης επαναχρησιμοποίησης / upcycling
- Εργαστήρια για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία
- Συμμετοχικοί περίπατοι «Δες την πόλη αλλιώς»
- Εργαστήρια Συμμετοχικού Σχεδιασμού σε σχολεία στο πλαίσιο της καμπάνιας καταπολέμησης της αστικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού
- Ανοιχτές συζητήσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σχεδία Home
 
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.
 
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
 
Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr
 
 
Σχετικά με την commonspace
H commonspace είναι μια διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού που λειτουργεί από το 2012 ως δίκτυο συνεργατών που ασχολούνται με το σχεδιασμό της πόλης και του χώρου μέσα από μία πληθώρα αντικειμένων και ειδικοτήτων. Στα χρόνια που δραστηριοποιείται έχει συνεργαστεί με Δήμους, Περιφέρειες, κρατικούς φορείς, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικά και κοινωφελή ιδρύματα, ΜΚΟ και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε μία σειρά σημαντικών δημόσιων, ιδιωτικών και συγχρηματοδοτούμενων έργων και προγραμμάτων. Στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της είναι η μελέτη των πόλεων, της ποιότητας ζωής σε αυτές, των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων που τις επηρεάζουν και των δυνατοτήτων για βιώσιμη κοινωνικά και περιβαλλοντικά ανάπτυξη. Έχει δομήσει ειδική μεθοδολογία σχετική με τον Συμμετοχικό Σχεδιασμό του δημόσιου χώρου και επιδιώκει την καθιέρωση του αντικειμένου και την εφαρμογή του σε διαφορετικές κλίμακες.
Επιπλέον η προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας αποτελεί έναν από τους βασικούς καταστατικούς σκοπούς της commonspace μαζί με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την περιβαλλοντική προστασία και την αστική αναζωογόνηση. Όλα τα μέλη και οι βασικοί συνεργάτες της commonspace εμπλέκονται με την Κ.Αλ.Ο., όχι μόνο μέσω των ερευνητικών τους ενδιαφερόντων αλλά και της καθημερινή τους πρακτική. 
Περισσότερα: www.commonspace.gr

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες