Shedia

EN GR

01/05/2013 #3

Ένας γάτος στο κατάστρωμα!

Όλα είναι έτοιμα. Η «σχεδία», το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου, ανοίγει τα πανιά της και πέφτει στα εκδοτικά νερά της πόλης για το νέο, τρίτο κατά σειρά, ταξίδι του, αύριο, Τετάρτη 24 Απριλίου.
Η «σχεδία» μάς δίνει ραντεβού όχι σε κάποιο νησί (όχι ακόμα τουλάχιστον), αλλά σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας (σταθμούς μετρό, ηλεκτρικού, αφετηρίες λεωφορείων, βιβλιοθήκες, πλατείες, πανεπιστημιακές σχολές κ.λπ.).
Εκεί θα βρίσκονται από το πρωί της Τετάρτης, οι πωλητές της «σχεδίας», με το διακριτό κόκκινο γιλέκο, πάνω στο οποίο αναγράφεται το όνομα του περιοδικού, καθώς και η ένδειξη «διαπιστευμένος πωλητής». Στην τσέπη στο δεξί στήθος υπάρχει και μια ταυτότητα με το όνομα και τη φωτογραφία τους και τα στοιχεία του περιοδικού.
Σημειώνεται ότι το δίκτυο πώλησης της «σχεδίας» διευρύνεται καθημερινά. Τα σημεία διάθεσης ξεπερνούν, πλέον τα 60 σε όλη την Αθήνα, από την Κηφισιά μέχρι τον Πειραιά και από το Περιστέρι ως τον Άγιο Δημήτριο.
 
Στο τρίτο τεύχος της «σχεδίας», μεταξύ άλλων, φιλοξενείται ένα ρεπορτάζ («Γκαλερί για τη ζωή») που αφορά μια πραγματικά ριζοσπαστική πρόταση το Δήμου Αθηναίων για τη δημιουργία χώρων προένταξης χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Μια πρόταση που αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αλλά –σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία- μάλλον θα σώσει ζωές. 
Το πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ «Πίσω από τα Κόκκινα Φανάρια» παρουσιάζει ένα τολμηρό πρότζεκτ μιας ελληνίδας φωτογράφου. Με όχημα το φωτογραφικό της φακό, η Μυρτώ Παπαδοπούλου διεισδύει στα άδυτα του κόσμου της πορνείας, φωτίζει άγνωστες πλευρές της βιομηχανίας του αγοραίου έρωτα και φιλοδοξεί να αλλάξει νοοτροπίες και να μεταμορφώσει ζωές.
Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης προβάρει το γιλέκο των πωλητών της «σχεδίας», απαντάει σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την πρωτεύουσα και δίνει το σύνθημα «να μην κυριαρχήσει ο φόβος».
Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Χριστόφορος Κάσδαγλης μιλάει για το νέο του κοινωνικό project «Ημερολόγιο ενός ανέργου» (imerologioanergou.gr), δίνει φωνή στους ανθρώπους που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας και κάνει το αυτονόητο που δεν κάνουν εκείνοι που μας κυβερνούν: Βάζει τον άνθρωπο πάνω από τους αριθμούς.
Σε άλλες συνεντεύξεις, ο τραγουδοποιός των Locomondo Μάρκος Κούμαρης μιλάει για τη νέα Οδύσσεια του αγαπημένου ελληνικού συγκροτήματος και τον πολιτισμό της αλληλεγγύης, ενώ ο αστέρας του Χόλιγουντ Ντάστιν Χόφμαν αποκαλύπτει τη μάχη που δίνει με το χρόνο, περιγράφει τη διαχρονική του σχέση με το αντίθετο φύλο και βρίσκει την… ευτυχία!  
 
Στο τεύχος #3 φιλοξενούνται, επίσης, ρεπορτάζ για μια επανάσταση που έμεινε ορφανή, για την αλληλεγγύη που δεν είναι πια αδίκημα, για τις τρομακτικές αποκαλύψεις πρώην ηγετικών στελεχών των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, για το προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο της μεγάλης συναυλίας της «σχεδίας» που θα φιλοξενηθεί την Πέμπτη 9 Μαϊου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, για την καταλανική πρωτοπορία που ακούει στο όνομα «Μπαρτσελόνα», για τη διαδρομή της Εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας Αστέγων μέχρι την Αμυγδαλέζα, αλλά και για έναν γάτο που τον έλεγαν Μπομπ. 
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ