24/04/2013
STREETNEWS, της Αναστασίας Σιµιτσιάδη
Η βία των δρόμων
«Το Gugulethu είναι ένα μέρος όπου κανείς άνθρωπος δεν θα έπρεπε να ζει, όμως αναγκάζομαι να ζω εδώ λόγω φτώχειας», λέει η Θεμπέλα Ντικ, η 25χρονη από το Κέιπ Τάουν που βρίσκεται πίσω από την εκπομπή «Street Talk». Η εκπομπή, πνευματικό παιδί της Ντικ, καταγράφει πραγματικές ιστορίες των ανθρώπων της Νότιας Αφρικής σε μια προσπάθεια, όπως λέει χαρακτηριστικά η Ντικ, να γίνουν γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν εκατομμύρια άνθρωποι. «Στους δρόμους βλέπω φτώχεια, βιασμούς, εγκλήματα. Προβάλλοντας τις ιστορίες των συνανθρώπων μας αποκαλύπτουμε τα πραγματικά γεγονότα στη ζωή της Νότιας Αφρικής», εξηγεί η ίδια. Άνθρωποι που δεν κρύβουν τα πρόσωπά τους διηγούνται στο φακό βίαια περιστατικά. Ένας εξαρτημένος εξομολογείται ότι επιτέθηκε σε έναν οδηγό ταξί ενώ μια νεαρή κοπέλα μιλά για τις τύψεις που νιώθει ύστερα από την έκτρωση που την ανάγκασαν να κάνει οι γονείς της. Είναι εικόνες του Κέιπ Τάουν…
πηγή: «The Big Issue» South Africa
Τρέχοντας προς τη ζωή
Ξεκίνησε να προπονείται στο προαύλιο των φυλακών. Η περίμετρος του ήταν 137 μέτρα με αποτέλεσμα να κάνει 50-60 γύρους την ώρα. Ο Χέρμαν Γουένινγκ υπήρξε αλκοολικός, χρήστης ναρκωτικών ουσιών, άστεγος και η εμπλοκή του με το εμπόριο παράνομων ουσιών τον οδήγησε στη φυλακή για μερικά χρόνια. Εκεί ένα γράμμα του αδερφού του του θύμισε την περίοδο που ο Χέρμαν συμμετείχε σε αγώνες ταχύτητας όπως τον «People’s Run» στη Βεστφαλία. Όπως περιγράφει στο βιβλίο «Running back to life», που έγραψε μετά την αποφυλάκισή του, το τρέξιμο ήταν εκείνο που τον επανέφερε στη ζωή.
πηγή: Bodo - Germany
Σενάρια και παραμύθια
Για μεροληψία και αλλοίωση των πραγματικών γεγονότων «κατηγορείται» ο Μπεν Άφλεκ σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του «Argo» που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. «Οι άνθρωποι από το γραφείο μετανάστευσης ούτε που ασχολήθηκαν μαζί μας, όλες οι διαδικασίες έγιναν χωρίς πρόβλημα και δεν υπήρξε κανένα κυνηγητό με πυροβολισμούς», αναφέρει ένας εκ των έξι αμερικανών διπλωματών που κατάφεραν να φύγουν από το Ιράν το 1980. Ο δημοσιογράφος Άλμπερτ Μπουρ υποστηρίζει πως δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα με τα εισιτήρια των έξι διπλωματών για τη Ζυρίχη, ούτε ακυρώθηκε τελευταία στιγμή η αποστολή για την διάσωσή τους. Σύμφωνα με την ταινία όλα τα εύσημα για την επιτυχημένη φυγάδευση των διπλωματών δίνονται στη CIA. Όμως, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, τα λέει διαφορετικά: «Το 90% της ιδέας και της ολοκλήρωσης του σχεδίου ανήκει στους Καναδούς και συγκεκριμένα στον καναδό πρέσβη Κεν Τέιλορ. Το πρόσωπο που ενσαρκώνει ο Μπεν Άφλεκ στην πραγματικότητα είχε πολύ μικρή εμπλοκή στα γεγονότα».
πηγή: «The Big Issue» South Africa
Η ποινικοποίηση της φτώχειας
Στις 11 Μαρτίου η Βουλή της Ουγγαρίας ψήφισε μια τροπολογία η οποία ποινικοποιεί τους αστεγούς της χώρας. Παρά τη διεθνή πίεση και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ουγγαρία η βουλή υπερψήφισε την συνταγματική μεταρρύθμιση. «Η ποινικοποίηση των αστέγων δεν είναι η απάντηση. Αυτά τα μέτρα είναι σκληρά και αναποτελεσματικά αφού έχουν στόχο απλώς να απομακρύνουν αυτούς τους ανθρώπους από την δημόσια θέα χωρίς να προσφέρουν μια ουσιαστική λύση», τονίζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Οργανώσεων που Εργάζονται με τους Αστέγους (FEANTSA) Ρίνα Μπιρς.
πηγή: FEANTSA
Πράσινη πόλη
Ένα πολλά υποσχόμενο σχέδιο για τη μετατροπή της Νέας Υόρκης μέχρι το 2030 σε «πράσινη» πόλη παρουσίασε το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Σύμφωνα με το σχέδιο, που θεωρείται υλοποιήσιμο, το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ανεμογεννήτριες, το 38% από φωτοβολταϊκά και το υπόλοιπο από την εκμετάλλευση της γεωθερμίας, της κυματικής ενέργειας και από υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Τα οχήματα θα είναι όλα ηλεκτρικά ή θα εξασφαλίζουν την ενέργεια από κυψέλες υδρογόνου ενώ τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης των κατοικιών και των δημόσιων κτιρίων θα λειτουργούν με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εκτιμάται πως κάθε χρόνο η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη «σκοτώνει» 4.000 ανθρώπους.
πηγή: IPS
Ζωή σαν αυτοκίνητο
Η Γιαπωνέζα Σόκο Κιταγιάμα διαγνώστηκε με τον ιό του AIDS πριν από 15 χρόνια όταν δούλευε στην Αφρική, και από τότε έχει κάνει σκοπό ζωής να διδάξει στους νέους ανθρώπους τη σημασία της πρόληψης σε μια χώρα όπου τα ποσοστά του ιού βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε άνοδο. Η Κιταγιάμα οργανώνει συνεχώς ομιλίες σε γυμνάσια και λύκεια της Ιαπωνίας και συνεχίζει να εργάζεται στον τομέα της υγείας όπως και παλαιότερα. «Ζούμε σε μια κοινωνία όπου η ζωή μοιάζει με αγώνα αυτοκινήτων. Ήμουν και εγώ μέσα σ’ ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Όμως από τότε που έμαθα για την ασθένεια βρέθηκα βίαια εκτός και έξω από την αγωνιστική πίστα. Έτσι ξεκίνησα να περπατώ στηριζόμενη στον εαυτό μου μακριά από τους αγώνες. Αυτό είναι και το δικό μου πραγματικό μονοπάτι για τη ζωή».
πηγή: «The Big Issue» Japan
Ο άστεγος των δακτυλιδιών
Ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι τον έκανε γνωστό σε όλο το διαδίκτυο. Ο Μπίλι Ρέι Χάρις ένας άστεγος άντρας στο Κάνσας Σίτι βρήκε μια μέρα στο τενεκεδάκι που είχε για να μαζεύει χρήματα το δαχτυλίδι αρραβώνων της Σάρα Ντάρλινγκ, που του το έδωσε κατά λάθος μαζί με ορισμένα κέρματα που είχε στην τσέπη της. Η κίνησή του να κρατήσει το δαχτυλίδι μέχρι να το αναζητήσει η Σάρα μαθεύτηκε απ’ άκρη σ’ άκρη στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας οργάνωσης από τον σύζυγο της Σάρα με το όνομα «Give Forward». Μέχρι σήμερα η οργάνωση έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 167.000 δολάρια τα οποία θα δοθούν στον Χάρις. «Σκέφτηκα να το κρατήσω. Όμως η καρδιά μου μου έλεγε να μην το κάνω. Δεν είμαι άγιος αλλά δεν είμαι και διάβολος» είπε ο Χάρις σε μια συνέντευξή του.
www.street-papers.org/Reuters
ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ
- Περιεχόμενα τεύχους #3
- Αλληλεγγύη στο πεντάγραµµο, του Γιώργου Αράπογλου
- «Γκαλερί» για τη ζωή, του Σπύρου Ζωνάκη
- Πίσω από τα κόκκινα φανάρια, του Γιώργου Αράπογλου
- Είναι δουλειά! του Σέργιου Μήλη
- Η επανάσταση έµεινε ορφανή, του Ιάσονα Πιπίνη
- Η αλληλεγγύη δεν είναι αδίκηµα, του Βασίλη Παπακριβόπουλου
- Η απώλεια της ψυχής, του Βασίλη Παπακριβόπουλου
- Καταλανική πρωτοπορία, του Μάκη Διόγου
- Δίχως εστία, δίχως πατρίδα, του Γκολεαδόρ
- Ένας γάτος που τον έλεγαν Μποµπ, της Αναστασίας Σιµιτσιάδη
- Το ηµερολόγιο ενός ανέργου. Συνέντευξη του Χριστόφορου Κάσδαγλη στο Χρήστο Αλεφάντη
- «Να µην κυριαρχήσει ο φόβος». Συνέντευξη του Γιώργου Καµίνη στη Μαρία Ψαρά
- «Αλληλεγγύη και επιστροφή στις αληθινές αξίες». Συνέντευξη του Μάρκου Κούµαρη στο Μπάµπη Πολυχρονιάδη
- «Μου πήρε µία ζωή για να βρω την ευτυχία». Συνέντευξη του Ντάστιν Χόφµαν στην Τζέιν Γκράιαµ
- Γελοιογραφία του Τάσου Αναστασίου
- Editorial του Χρήστου Αλεφάντη
- Γελοιογραφία του Βαγγέλη Χερουβείµ
- Επικοινωνία Οι αναγνώστες µας
- Γελοιογραφία του Πέτρου Ζερβού
- Παραδοξολογίες του Βαγγέλη Χερουβείµ
- Για δυνατούς λύτες της Αναστασίας Σιµιτσιάδη
- Γελοιογραφία του Μιχάλη Κουντούρη
- ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ, του Σπύρου Ζωνάκη
- Καρέ της πόλης, του Κωστή Μπακόπουλου
- Επείγοντα Περιστατικά, του Γιώργου Μπαζίνα
- Αστικοί µύθοι, του Άγγελου Τσέκερη
- Out & About, του Νέστορα Πουλάκου
- ΦΘΗΝΟΣ ΣΚΟΥΦΟΣ, του Γιώργου Αράπογλου
- STREETNEWS, της Αναστασίας Σιµιτσιάδη
- ΠΡΟΣΩΠΑ, του Γιώργου Αράπογλου
Newsletter