Shedia

EN GR

24/04/2013

Αλληλεγγύη στο πεντάγραµµο, του Γιώργου Αράπογλου

Το επόμενο μεγάλο μας ραντεβού θα είναι μετά μουσικής. Χώρος η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων όπου την Πέμπτη 9 Μαΐου θα υποδεχθεί τη μεγάλη συναυλία της «σχεδίας»!
 
Ούτε τα νερά είναι ήρεμα, ούτε και το λιμάνι απάνεμο. Ωστόσο, σε αυτά τα πρώτα της ταξίδια, η «σχεδία» μοιάζει να ακολουθεί τη σωστή ρότα. Το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου δεν είναι απλώς ένα ακόμα εκδοτικό εγχείρημα. Στην πραγματικότητα –και αυτό το τονίζουμε από την αρχή– είναι ένα κοινωνικό κίνημα, στόχος του οποίου είναι η άμεση κα ουσιαστική υποστήριξη συμπολιτών μας που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο την οικονομική και κοινωνική κρίση που συνταράσσει την ελληνική γη.
 
Η ανταπόκριση της κοινωνίας είναι πραγματικά συγκλονιστική. Δεν είναι μόνο ότι χιλιάδες είναι οι συμπολίτες μας που συναλλάσσονται με τους πωλητές και αγοράζουν το περιοδικό, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο απευθείας τον άνθρωπο-πωλητή που έχει τη μέγιστη ανάγκη. Είναι η καλή διάθεση, το κλίμα μέσα στο οποίο γίνεται όλη αυτή η διαδικασία.
 
Εδώ, η συναλλαγή δεν είναι ποτέ μια τυπική διαδικασία. Είναι μια κοινωνική εκδήλωση! Στην πλειοψηφία τους οι αναγνώστες της «σχεδίας» θα πιάσουν κουβέντα με τους πωλητές. Θα ανταλλάξουν δυο λόγια, τρεις ευχές. Είναι κάτι παραπάνω από αυτό που περιγράφεται στην απόδειξη λιανικής πώλησης (που πρέπει να παίρνουν όλοι οι αναγνώστες!): «Πώληση περιοδικού δρόμου “σχεδία”»
 
Οι φίλοι της «σχεδίας» συμμετέχουν ενεργά σε όλη αυτή τη διαδικασία και φαίνεται να το απολαμβάνουν. Όλοι το απολαμβάνουν.
 
Ήρθε η στιγμή όμως για ένα εντελώς διαφορετικό ραντεβού. Ένα ραντεβού όχι στους δρόμους της πόλης αυτή τη φορά αλλά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. 
 
Στον υπέροχο αυτό χώρο, λοιπόν, την Πέμπτη 9 Μαΐου θα φιλοξενηθεί μια μεγάλη συναυλία. Η δημοσιογραφία της αλληλεγγύης θα συναντηθεί με τη μουσική της αλληλεγγύης σε ένα ξεχωριστό μουσικό και κοινωνικό ταξίδι.
 
Η συναυλία διοργανώνεται από τη «σχεδία», αλλά το εντυπωσιακό είναι αλλού. Οι άνθρωποι της Τεχνόπολης και ο Δήμος Αθηναίων ανταποκρίθηκαν αμέσως και όχι μόνο προσέφεραν χωρίς να εγείρουν την παραμικρή απαίτηση για το χώρο, αλλά παραχωρούν –με την καρδιά τους!– την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για να γίνει το μουσικό αυτό ταξίδι πραγματικότητα.
 
Και δεν είναι μόνο οι άνθρωποι της Τεχνόπολης.
 
 
 
Όχι απλοί θεατές!
 
Μουσική χωρίς μουσικούς δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και ανθρώπινη κοινωνία χωρίς αληθινούς ανθρώπους.
 
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, οι Χαΐνηδες, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, ο Σπύρος Γραμμένος, οι Burger Project, οι Mode Plagal, οι Minor Project, οι Ρόδες United, οι Batala ανταποκρίθηκαν, χωρίς δεύτερη σκέψη, στην πρόσκληση.
Θα είναι εκεί στο μουσικό κατάστρωμα της Τεχνόπολης που θα διαμορφωθεί ειδικά για να φιλοξενήσει τη συναυλία της Πέμπτης 9 Μαΐου!
 
 «Είχαμε λάβει πρόσκληση να συμμετέχουμε και σε άλλη εκδήλωση της “σχεδίας”, ωστόσο, τότε βρισκόμασταν σε περιοδεία και δεν είχαμε τη δυνατότητα. Ήμασταν έτοιμοι, όμως, σε οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία μας δινόταν να είμαστε παρόντες. Τώρα, θα είμαστε εκεί», δήλωσε στη «σχεδία» ο Αλέξης Ιωάννου των «The Burger Project». 
 
Του αρέσει ιδιαίτερα η φιλοσοφία που υπηρετεί το περιοδικό δρόμου: «Ως εγχείρημα μου φάνηκε ιδιαίτερο. Δεν είχα ακούσει για τα αντίστοιχα περιοδικά του εξωτερικού, όμως, το βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Είμαστε θετικοί και στηρίζουμε τις προσπάθειες που στόχο έχουν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού», συνέχισε. 
 
Ο Αλέξης δεν μας είπε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της ημέρας, ωστόσο μας υποσχέθηκε πολύ χορό! «Δεν ξέρουμε ακόμα τι θα παίξουμε… Κάποια παλιά, κάποια καινούρια τραγούδια μας, προφανώς. Σίγουρα πάντως θα χορέψουμε πολύ!».
 
Ο Θοδωρής Ρέλλος από τους Mode Plagal δήλωσε ότι όλα τα μέλη του συγκροτήματος είναι πάντα πρόθυμα να υποστηρίξουν προσπάθειες που έχουν «μια καλή οργάνωση και ένα κοινωνικό νόημα».
 
«Από το να είμαστε απλοί θεατές και να παρακολουθούμε απλώς τα πράγματα να πηγαίνουν μόνα τους, καλό είναι να συμμετέχουμε σε όλες τις καλές προσπάθειες. Οι τάσεις και όχι οι καταστάσεις μπορούν να φέρουν αλλαγές! Εμείς οι καλλιτέχνες χρειαζόμαστε να έχουμε παρουσία σε τέτοιες προσπάθειες για να αναδείξουμε πως όντως γίνονται πράγματα», υπογράμμισε.
 
Στη σκηνή που θα στηθεί θα ανέβουν και οι Ρόδες United, με τον Νικήτα Κλιντ να δηλώνει γνώστης των περιοδικών δρόμου. «Γνώριζα για το λονδρέζικο “The Big Issue”. Θεωρώ πως μια τέτοια προσπάθεια στην Ελλάδα είναι κάτι καλό μέσα σε όλα όσα συμβαίνουν. Συνήθως τέτοιες κινήσεις έχουν πολιτικά στηρίγματα και είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι στην περίπτωση της “σχεδίας” δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά είναι μια πραγματικά ανεξάρτητη προσπάθεια. Από εκεί και πέρα είναι και στο χέρι του περιοδικού να δείξει ένα καλό πρόσωπο, να πείσει τον κόσμο για το έργο του και να εδραιωθεί», είπε ο Νικήτας ο οποίος, και με την ιδιότητα του ως γραφίστας, μας έδωσε και τις συμβουλές του για ένα ακόμα καλύτερο περιοδικό –τις οποίες και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη!
 
Ο Στάθης Δράκος από τους Minor Project δηλώνει ενθουσιασμένος για τη συμμετοχή του εξαιρετικού μουσικού σχήματος στη συναυλία! 
 
«Όταν λάβαμε την πρόσκληση, χάρηκα πολύ. Αν ήξερα νωρίτερα για τη συναυλία, θα ζητούσα εγώ πρώτος να συμμετάσχουμε! Είχα ακούσει για το “The Big Issue”, αλλά δεν ήξερα ότι μια αντίστοιχη προσπάθεια γινόταν και στην Ελλάδα. Είναι μια καλή σκέψη, απορώ πως δεν είχε γίνει κάτι ανάλογο μέχρι σήμερα! Θέλει δουλειά και προσπάθεια, αλλά είναι ένα κοινωνικό έργο, το οποίο πρέπει να στηριχθεί και είναι χαρά μας να συμμετάσχουμε. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε τη μουσική μας στην προσπάθεια στήριξης ενός τόσο σημαντικού σκοπού», μας είπε.
 
Πολιτισμός και αλληλεγγύη
 
Η καλή φίλη της «σχεδίας», αλλά και της εθνικής ποδοσφαιρικής μας ομάδας των Αστέγων Ράνια Τσάκαλη, έχει επωμιστεί τον ευαίσθητο ρόλο της οργάνωσης της συναυλίας. Ας σημειωθεί επίσης, ότι οι Locomondo είναι φανατικοί υποστηρικτές και αναγνώστες της «σχεδίας», αλλά ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν τους επιτρέπουν να είναι στο ραντεβού της Πέμπτης 9 Μαΐου. Κάποια άλλη φορά!
 
Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα παιδιά του περιοδικού που έχουν αναλάβει το οργανωτικό σκέλος της συναυλίας απέκρυπταν επιμελώς να δώσουν λεπτομέρειες για τυχόν εκπλήξεις και άλλα παράλληλα χάπενινγκς!
 
Αλλά, και μόνο το γεγονός της συνάντησής μας στην Τεχνόπολη το βραδάκι της Πέμπτης 9 Μαΐου που πλησιάζει είναι το πιο σπουδαίο χάπενινγκ που μπορεί να υπάρξει για όλους τους φίλους και υποστηρικτές της κοινωνικής και εκδοτικής πρωτοβουλίας που διανύει ήδη τον τρίτο μήνα του ταξιδιού του.
Δίχως αμφιβολία με την άποψη αυτή συμφωνούν και οι πωλητές της «σχεδίας». 
 
 «Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, η μουσική και γενικότερα ο πολιτισμός δεν πρέπει να υποβαθμίζονται, αλλά, αντιθέτως, πρέπει να αποτελούν τον μπροστάρη για θετική αλλαγή. Είναι κρίσιμο οι άνθρωποι να έρχονται κοντά, να συζητούν, να διασκεδάζουν, και μέσα από τον πολιτισμό να συνεργάζονται και να βρίσκουν λύσεις», λέει η Σόνια Καννονιέρι πωλήτρια της «σχεδίας» (για τη Σόνια είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα οι αναγνώστες της «σχεδίας» στο προηγούμενο τεύχος στη στήλη «Πρόσωπα», σελ. 58, #2, Απρίλιος 2013).
 
Για τη συναυλία έχει οριστεί μια συμβολική τιμή εισόδου της τάξης των 5€. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του περιοδικού δρόμου «σχεδία», αλλά και την υποστήριξη της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια» και τις ανάγκες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Αστέγων, που αυτό τον καιρό προετοιμάζεται εντατικώς ενόψει της συμμετοχής της στο 11ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι που μας έρχεται στο Πόζναν της Πολωνίας.
 
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: 213 0231220, info@shedia.gr, www.shedia.gr, 
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ