Shedia

EN GR

01/10/2014

Στα γήπεδα της ελπίδας

Αποφασισµένοι να κερδίσουν τον αγώνα για µια καλύτερη ζωή, τα µέλη µιας ξεχωριστής Εθνικής ξεκινούν για τη Χιλή και το 12ο Παγκόσµιο Κύπελλο Αστέγων.

του Γκολεαδόρ

Aπόγευµα Τετάρτης, στο γήπεδο της Νέας Ιωνίας, στο Βόλο. Είναι κάπου 6:30 το απόγευµα και ο αέρας έρχεται καυτός. Σκόρπια τα σύννεφα δεν µπορούν να κρύψουν τον ήλιο. Ο προπονητής Στέλιος Καρακώστας είναι ανελέητος µε τους ποδοσφαιριστές του. Είναι, άλλωστε, και περίοδος προετοιµασίας ενόψει της νέας περιόδου. Η οµάδα της Δηµητριάδας από φέτος συµµετέχει στο πρωτάθληµα της Α’ Μαγνησίας. Η Δηµητριάδα είναι µια οµάδα που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από «Ροµά». «Ροµά»
είναι ο όρος, όπως έµαθα σε αυτή την επίσκεψη, που χρησιµοποιούµε εµείς (οι… υπόλοιποι) στη γλώσσα του δικού µας καθωσπρεπισµού.

«Ροµά τους λέµε εµείς για να απαλύνουµε τις ενοχές µας. Αν τους ρωτήσεις, θα σου πουν ‘’εµείς γύφτοι είµαστε’’. Δεν αναγνωρίζουν και δεν καταλαβαίνουν τη λέξη Ροµά». Η παρατήρηση είναι του γενικού αρχηγού  της οµάδας, Μιχάλη Πούλιου. Ο Μιχάλης δεν είναι «Ροµά».

Βρισκόµαστε στην προπόνηση της οµάδας των γύφτων της Δηµητριάδας Βόλου, λοιπόν. Το σκηνικό είναι εντυπωσιακό. Ένα γήπεδο µε καταπράσινο χλοοτάπητα, ακριβώς δίπλα και απέναντι από τα τσαντήρια και τα παραπήγµατα όπου ζουν οι αθλούµενοι µε τις οικογένειές τους. Το πράσινο της ελπίδας µέσα σε ένα σκηνικό αποµόνωσης, εγκατάλειψης και εξαθλίωσης.

Εκεί είναι που επιχειρεί να παρέµβει το ποδόσφαιρο. Όπως και µε την Εθνική Αστέγων και άλλες σηµαντικές πρωτοβουλίες που προτάσσουν το ποδόσφαιρο ως όπλο για µια καλύτερη κοινωνία, οι άνθρωποι της Δηµητριάδας (µε την ενεργή, αµέριστη υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Δηµητριάδος Βόλου) έστησαν πριν από λίγα χρόνια την ποδοσφαιρική τους οµάδα. Για τον «άνθρωπο», πάνω απ’ όλα, και όχι για τον «ποδοσφαιριστή».

Στόχος ο απεγκλωβισµός

«Αν δεν ήταν εδώ αυτά τα παιδιά σήµερα, πού θα ήταν; Μπορείς να µου πεις;» µας ρωτάει ο Μιχάλης.

Καµιά τριανταριά νέοι, ντυµένοι στα κόκκινα, δέχονται αδιαµαρτύρητα τις οδηγίες και τις παρατηρήσεις του προπονητή κ. Τάκη Βαταµίδη. Γελάκια, πειράγµατα, ιδρώτας, ζωή.

Προσπαθούµε να ταιριάξουµε την εικόνα που έχουµε µπροστά µας αυτές τις δύο µέρες µε τις σκληρές περιγραφές του Μιχάλη. Δύσκολη ανατροφή, συνθήκες διαβίωσης χωρίς ρεύµα ή τρεχούµενο νερό, κυνήγι από την αστυνοµία, έφεση στην παραβατικότητα από άτοµα του συγγενικού κύκλου, που δεν είναι δύσκολο να παρασύρει και τα ίδια τα παιδιά. Το οικογενειακό διπλό µόλις ξεκίνησε.

«Στόχος µας είναι µέσα από το ποδόσφαιρο να απεγκλωβιστούν αυτά τα παιδιά από µια µοίρα σκληρή που µοιάζει προδιαγεγραµµένη. Να τα βοηθήσουµε να ενταχθούν στην κοινωνία, να τους δώσουµε ερεθίσµατα να πάρουν τη ζωή τους αλλιώς».

Στο νου έρχεται ο Κωστάκης. Ο Κώστας Τσακίρης ήταν στην αποστολή της Εθνικής Αστέγων που συµµετείχε πέρσι στο 11ο Παγκόσµιο Κύπελλο Αστέγων της Πολωνίας.

«Θέλω να αλλάξω τη ζωή µου», εκµυστηρεύτηκε στους προπονητές του όταν επέστρεψε στο Βόλο.

Με τις ευλογίες του Μητροπολίτη

Από το 2010, στις αποστολές της Εθνικής Αστέγων, συµµετέχουν και παιδιά από την οµάδα της Δηµητριάδας. Πριν από την αναχώρησή τους για την Αθήνα και την ενσωµάτωση µε την επίσηµη αποστολή, µεταξύ άλλων, επισκέπτονται και παίρνουν τις ευλογίες του Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιου, που είναι φανατικός υποστηρικτής της οµάδας.

Φέτος, είναι η σειρά του Ραφαήλ Μπάφα και τους Στέλιου Καρακώστα να ενταχθούν στην αποστολή της Εθνικής Αστέγων. Προορισµός αυτή τη φορά, η Χιλή.

«Είµαστε ανυπόµονοι να γνωρίσουµε τον κόσµο», λένε µε µία φωνή λίγο µετά την ολοκλήρωση ενός µικρού φιλµ µε θέµα το «Κύπελλο των Αστέγων». Η προβολή έγινε σε αίθουσα της Μητρόπολης.

Μαζί τους ήταν και ο Νίκος Κακαβαλάδης, ένας 26χρονος πωλητής της «σχεδίας» από τη Θεσσαλονίκη που συγκεντρώνει κι αυτός πολλές πιθανότητες να µπει στην αποστολή. «Θα είναι εµπειρία ζωής», σκέφτεται φωναχτά…

Τις τελευταίες µέρες του Σεπτέµβρη, ολοκληρώνεται η διαδικασία της επιλογής των ανθρώπων που θα στελεχώσουν την Εθνική Αστέγων σε ένα ακόµη «ταξίδι ζωής». Η διαδικασία είναι υπόθεση µαρτυρική. Τα κριτήρια επιλογής δεν είναι αµιγώς ποδοσφαιρικά. Είναι, πρωτίστως, κοινωνικά. Η διάθεση, η συµµετοχή, η συνέπεια, η προοπτική για ενεργοποίηση του ανθρώπου, η επιθυµία του για αλλαγή.

Ο Θεοτόκης, ο Σπύρος, ο Αλέξανδρος, ο Αλικάν είναι κάποιες από τις «γερές υποψηφιότητες». Σε λίγες µέρες, θα ξέρουµε όλοι.

Στο µεταξύ, οι προπονήσεις συνεχίζονται µε αµείωτη ένταση στο γήπεδο του Ρουφ, όπου και η «αθλητική εστία» της ξεχωριστής αυτής παρέας. Κάθε Κυριακή, στις 20:30 ακριβώς. Οι προπονήσεις είναι ανοιχτές σε όλους. «Να έρθει ο κόσµος να παίξει µπάλα µαζί µας και να γνωριστούµε», δηλώνει ο Γιάννης, ο εκκολαπτόµενος προπονητής της ελληνικής οµάδας αστέγων (και πρώην παίκτης της ο ίδιος).

Η αποστολή θα «πετάξει» για τη Χιλή την Πέµπτη 16 Οκτωβρίου, ενώ η επιστροφή της είναι προγραµµατισµένη για την Τετάρτη 29 του µήνα. Με τις ευχές µας.                       

Μπάλα στην πλατεία Συντάγµατος!

«63 οµάδες, 49 χώρες και πάνω από 500 αθλητές» είναι το σύνθηµα-
προαναγγελία στην επίσηµη ιστοσελίδα του Παγκοσµίου Κυπέλλου Αστέγων, που θα φιλοξενηθεί το διάστηµα 19-26 Οκτωβρίου στη Χιλή. Οι αγώνες θα πραγµατοποιηθούν στην… πλατεία Συντάγµατος (Plaza de la Constitucion) της πρωτεύουσας Σαντιάγο. Εκεί, σε διάστηµα 8 ηµερών, θα φιλοξενηθούν πάνω από 350 αγώνες.

Αυτή είναι η 8η συνεχόµενη συµµετοχή της Εθνικής Ελλάδας στο θεσµό. Το «ντεµπούτο» της το έκανε το 2007, όταν στην Κοπεγχάγη ανακηρύχθηκε παγκόσµια πρωταθλήτρια ήθους (Fair Play Award). Ήταν η καλύτερη ανταµοιβή σε µια τεράστια προσπάθεια.

Κάτοχος του τίτλου στους άνδρες είναι η Βραζιλία και στις γυναίκες το Μεξικό.

Πάρτι & τρέξιµο!

Ο αθλητισµός είναι υγεία. Και, όταν µπορεί να συνδυαστεί µε τη συλλογικότητα και τους καλούς κοινωνικούς αγώνες, είναι δυο φορές υγεία. Τη φιλοσοφία αυτή φαίνεται ότι ασπάζονται όλο και περισσότεροι συµπολίτες µας. Κάπως έτσι θα εξηγείται και το γεγονός ότι οι θέσεις της «οµάδας ειδικών αποστολών» για τα αγωνίσµατα των 5 και 10 χιλιοµέτρων έκλεισαν ήδη, ενώ όσον αφορά την Αθήνα, ακόµα και για το σκληρό και υπέροχο αγώνισµα του Μαραθωνίου, µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές, είχε µείνει µόνο µία θέση! Μια µεγάλη παρέα κοντά 70 ατόµων θα βρεθούµε στην εκκίνηση των τριών αγωνισµάτων το πρωί της Κυριακής 9 Νοεµβρίου.
Θα προηγηθεί µια κοινή προπόνηση όλων των συµµετεχόντων, πιθανότατα στο Ζάππειο, το πρωί της Κυριακής 2 Νοεµβρίου, στις 11:00, για µια πρώτη γνωριµία, να ανταλλάξουµε τα µπλουζάκια της καµπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια», να συζητήσουµε αγωνιστικές τακτικές…

Για τον νυχτερινό Ηµιµαραθώνιο της Θεσσαλονίκης (Σάββατο 18 Οκτωβρίου), όπου επίσης θα συµµετάσχει ως οµάδα η «σχεδία», υπάρχουν λίγες ακόµα θέσεις διαθέσιµες.