Shedia

EN GR

12/01/2021

Ένας γιόγκι με ουρά

του Βασίλη Παπακριβόπουλου

Λαχταριστές βιολογικές τροφές, βόλτα με εξειδικευμένους οδηγούς, σκυλοσταθμοί σε επιχειρήσεις, ακόμη και μαθήματα γιόγκας. Η παροχή υπηρεσιών πολυτελείας σε κατοικίδια αποτελεί μια άκρως κερδοφόρα βιομηχανία.

Ένας από τους κλάδους που σίγουρα θα πληγούν στις Ηνωμένες Πολιτείες από την αναπόφευκτη οικονομική ύφεση που θα ακολουθήσει την πανδημία του κορωνοϊού, είναι, χωρίς αμφιβολία, οι υπηρεσίες και τα προϊόντα υπερπολυτελείας που απευθύνονται στους τετράποδους φίλους του ανθρώπου, και κυρίως στους σκύλους.

Πράγματι, σε αυτήν τη χώρα, την τελευταία δεκαετία έχει αναπτυχθεί ένα πραγματικό κοινωνικό φαινόμενο. Στα εύπορα στρώματα του πληθυσμού, τα οποία ευνοήθηκαν ιδιαίτερα από το άφθονο χρήμα της «ποσοτικής χαλάρωσης», τα ζώα συντροφιάς και κυρίως οι σκύλοι, εκτός από πραγματικό σύμβολο κύρους (ελληνιστί «status symbol»), έχουν μετατραπεί σε πραγματικά μέλη της οικογένειας, ισότιμα με τα παιδιά. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις όπου υποκαθιστούν απλώς τα παιδιά, όταν το ζευγάρι είναι υπερβολικά αφοσιωμένο στην καριέρα του και καθυστερεί σημαντικά την απόκτηση παιδιών ή αποφασίζει να μην κάνει παιδιά (σε πολλές περιπτώσεις, σε αυτό συμβάλει το γεγονός ότι ζει σε πόλεις με πανάκριβη στέγη, όπου η «αξιοπρεπής» κατοικία που συμβαδίζει με την «ευτυχισμένη οικογένεια» του «αμερικανικού ονείρου» είναι απλώς απλησίαστη ακόμα και για αστούς).

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Σαν Φρανσίσκο και η ευρύτερη περιοχή του όπου, λόγω των υπέρογκων τιμών γης και ενοικίων, πολλοί χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι είναι άστεγοι, επιστήμονες όπως οι καθηγητές ή οι εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία ζουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από τον τόπο εργασίας τους και ακόμα και υψηλόμισθοι εργαζόμενοι αναγκάζονται να επιλέξουν σχετικά μικρές κατοικίες.

Έτσι, ο τζίρος του κλάδου ανερχόταν το 2018 σε 72 δισεκατομμύρια δολάρια, τριπλάσιος σε σχέση με εκείνον που κατέγραφε πριν από είκοσι χρόνια. Το φαινόμενο έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε οδήγησε την γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos» να ασχοληθεί μαζί του σε ένα από τα μεγάλα αφιερώματα της έκδοσης του Σαββατοκύριακου. Για παράδειγμα, σημαντική αύξηση γνωρίζει η ζήτηση για βιολογικές τροφές για σκύλους, καθώς και για εξατομικευμένα, φρέσκα «ποιοτικά» γεύματα που παραγγέλνονται σε σχετικές «μπουτίκ». Αυξημένες πωλήσεις παρουσιάζουν επίσης οι «τροφές superfood» όπως, για παράδειγμα, οι κροκέτες που «εξασφαλίζουν μακροζωία», με κοτόπουλο, αβοκάντο, γλυκοπατάτα, αυγό και μάνγκο. 

Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου την πολυπόθητη χαλάρωση που προσφέρει η γιόγκα την απολαμβάνεις συνοδεία του αγαπημένου σου κουταβιού. Φωτογραφία: American Kennel Club.

ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ ΣΥΝΟΔΕΙΑ

Μεγάλη διάδοση έχει γνωρίσει και το ολοένα αναπτυσσόμενο στις ΗΠΑ, κυρίως δε στο Σαν Φρανσίσκο, την παγκόσμια πρωτεύουσα των νέων τεχνολογιών, επάγγελμα του «dog walker», «εκείνου που βγάζει τον σκύλο σας βόλτα», καθώς «ο χρόνος είναι χρήμα» και δεν μπορεί ένας επιτυχημένος επαγγελματίας ή καριερίστας να αφιερώνει τόσο χρόνο στον σκύλο του, όσο κι αν τον αγαπάει. Ενώ στην υπόλοιπη χώρα αυτή τη μάλλον άχαρη και κακοπληρωμένη δουλειά την αναλαμβάνουν φοιτητές ή νεαροί από τις φτωχότερες συνοικίες, σε αυτόν τον τομέα έκαναν την εμφάνισή τους εταιρείες που προσφέρουν «σκυλίσια βόλτα πολυτελείας» με «εξειδικευμένους συνοδούς». Η βόλτα διαρκεί μια ώρα την ημέρα και η υπηρεσία χρεώνεται 500 δολάρια το μήνα. Για να δικαιολογηθεί αυτή η πανάκριβη τιμή, ο ιδιοκτήτης του σκύλου λαμβάνει καθημερινά στο κινητό του μια «έκθεση πεπραγμένων» της βόλτας, συνοδευόμενη από φωτογραφίες των πλέον ευτυχισμένων στιγμών της.

Βέβαια, υπάρχουν και ιδιοκτήτες που προτιμούν να καταφύγουν στις υπηρεσίες «σκυλοσταθμού» ή «γατοσταθμού» (το αντίστοιχο του «παιδικού σταθμού»). Παραδίδουν το πρωί το κατοικίδιό τους και το παραλαμβάνουν το απόγευμα όταν σχολάνε από τη δουλειά τους. Μάλιστα, σε πολλούς «σταθμούς» υπάρχει και χωριστό σύστημα εξαερισμού των χώρων, έτσι ώστε στις γάτες να μη φτάνει μυρωδιά σκύλου, για να μην εκνευρίζονται (και αντιστρόφως). Η σημαντικότερη εταιρεία αυτού του κλάδου είναι η Wag, η οποία προσφέρει και υπηρεσίες ξενοδοχειακής φύλαξης περισσότερων ημερών όταν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να απουσιάσει.

Η τιμή για μια απλή διανυκτέρευση ξεκινάει από τα 103 δολάρια. Ο ιδιοκτήτης, βέβαια, έχει και περισσότερες –πανάκριβες– επιλογές: σουίτα με μεγάλο κρεβάτι «king» και ανατομικό στρώμα τύπου «memory», τηλεόραση με μεγάλη επίπεδη οθόνη, απομίμηση τζακιού σε έναν από τους τοίχους. Μπορεί, μάλιστα, να επιλέξει τις εκπομπές, τις ταινίες ή τις σειρές που θα προβάλλονται στο κατοικίδιό του, ενώ ταυτόχρονα μπορεί –χάρη σε μια κάμερα– να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή πώς περνάει στο ξενοδοχείο το αγαπημένο του ζωάκι. Έχει, επίσης, τη δυνατότητα να ζητήσει από το προσωπικό να διαβάζει ιστορίες και παραμύθια στο ζώο πριν κοιμηθεί ή να ζητήσει να του δώσουν μπισκότα ή κροκέτες με χαμομήλι, για γαλήνιο ύπνο.

Ηλεκτρονικές εφαρμογές σαν και αυτήν για την εξεύρεση ενός έμπειρου pet-sitter ο οποίος θα αναλαμβάνει τη φύλαξη των κατοικιδίων στο σπίτι εξαπλώνονται διαρκώς.

ΕΤΑΙΡΙΚΟΙ ΣΚΥΛΟΣΤΑΘΜΟΙ

Βέβαια, οι καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι στους κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ είναι προνομιούχοι και από αυτήν την άποψη: οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει «σταθμούς κατοικίδιων» στις εγκαταστάσεις τους, ακριβώς όπως οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που επιθυμούν να δείξουν κοινωνικό πρόσωπο έχουν δημιουργήσει παιδικούς σταθμούς για τους εργαζόμενούς τους. Έτσι, όχι μόνο το προσωπικό τους απαλλάσσεται από περιττές μετακινήσεις αλλά και μπορεί να τα νιώθει κοντά του και να τα βλέπει στο διάλειμμά του. Μάλιστα, στο συγκρότημα της Nvidia, του γίγαντα των μικροτσίπ της Σίλικον Βάλεϊ, οι εργαζόμενοι που δηλώνουν αλλεργικοί στα κατοικίδια ή φοβούνται τους σκύλους στεγάζονται σε ειδικό απομονωμένο κτίριο, στο οποίο απαγορεύεται η είσοδος ζώων συντροφιάς.

Εξάλλου, πολλοί υποστηρίζουν ότι η εικόνα του σκύλου –του ζώου που κυριαρχεί συντριπτικά σε αυτούς τους «σταθμούς»– πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ενθουσιάζει τις επιχειρήσεις που βλέπουν σε αυτόν όλα τα προσόντα του ιδανικού υπαλλήλου: αφοσίωση, εξυπνάδα, υπακοή. Μάλιστα, στο άρθρο 5 της Χάρτας της  Google περιλαμβάνεται η εξής φράση: «Η αγάπη της Google για τους σκύλους φίλους μας αποτελεί αναπόσπαστη πλευρά της επιχειρησιακής μας κουλτούρας. Αγαπάμε και τις γάτες, όμως είμαστε μια επιχείρηση αφοσιωμένη στους σκύλους, συνεπώς, οι γάτες μέσα στα γραφεία μας θα αισθάνονταν στρεσαρισμένες». 

Ακόμα, για όσους δεν επιθυμούν να στρεσάρεται το αγαπημένο τους ζωάκι από τη συχνή αλλαγή περιβάλλοντος, προκύπτει η επιτακτική ανάγκη της εξεύρεσης ενός έμπειρου pet-sitter (κατά το baby-sitter) με καλές συστάσεις, ο οποίος θα αναλαμβάνει τη φύλαξή τους στο σπίτι. Μάλιστα, στους κύκλους των εύπορων Αμερικανών, η αδυναμία εξεύρεσης pet-sitter έχει στο εξής μετατραπεί σε βολική δικαιολογία για να αρνηθεί κανείς μια πρόσκληση σε βαρετή κοινωνική εκδήλωση. 

 

Στα ενδότερα ενός «σκυλοσταθμού» στη Βρετανία. Οι ιδιοκτήτες παραδίδουν το πρωί το κατοικίδιό τους και το παραλαμβάνουν το απόγευμα. Φωτογραφία: Norman's Day Care.

ΣΚΥΛΙΣΙΑ ΑΘΛΗΣΗ

Από την άλλη πλευρά, θεωρείται απόλυτα φυσικό να εκπαιδεύεται ένας σκύλος σε αθλητικές δραστηριότητες ώστε να συντροφεύει σε αυτές τον κύριό του. Έτσι, διοργανώνονται ακόμα και αγώνες σερφ στους οποίους συμμετέχουν δίδυμα ανθρώπου-σκύλου, με το ζευγάρι, μάλιστα, να οφείλει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερο όμοια εμφάνιση! Κι αν παρόλο τον «αθλητισμό» και την καλοπέραση ο σκύλος νιώθει άγχος, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ένας εξειδικευμένος καθηγητής γιόγκα για σκύλους θα αναλάβει να του προσφέρει την πολυπόθητη χαλάρωση. Κι αν η γιόγκα δεν αποδειχθεί αρκετή, στις πολιτείες όπου είναι νόμιμη η πώληση της μαριχουάνας για ψυχαγωγική χρήση, ορισμένες εταιρείες διαθέτουν στο εμπόριο ειδικά σκευάσματα με χασισέλαιο, τα οποία προορίζονται για επιθετικούς ή αγχωμένους σκύλους. Κι όταν χαλαρώσουν αρκετά  ώστε να είναι σε θέση να ποζάρουν, υπάρχουν επίσης και ζωγράφοι που ειδικεύονται στα πορτρέτα των κατοικίδιων για τα οποία παρατηρείται επίσης σημαντική ζήτηση. 

Και, φυσικά, θα ήταν παράλογο να παραμεληθεί η υγεία αυτών των νέων μελών της αμερικανικής οικογένειας. Πέρα από τα γυαλιά ηλίου για σκύλους ώστε να προστατεύονται τα ευαίσθητα ματάκια τους, τις ειδικές οδοντόκρεμες για σκύλους (οι οποίες απλώνονται σε ειδικό πλαστικό κόκαλο) και τα εξειδικευμένα προγράμματα βελονισμού για γάτες και σκύλους, η νεοφυής (start-up) εταιρεία One Health Company προσφέρει πανάκριβες θεραπείες υψηλής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου, βασισμένες στα τελευταία επιτεύγματα της ιατρικής.  Όμως, και οι μεγάλες κτηνιατρικές εταιρείες, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν προσανατολισμένες στην κτηνοτροφία, κατάλαβαν τις εντυπωσιακές προοπτικές που παρουσιάζει ο κλάδος των σκύλων και των γατιών. Στο εξής, τα έσοδα από τα κατοικίδια φτάνουν έως και στο 45% του τζίρου τους και οι μετοχές τους στο χρηματιστήριο γνώριζαν μεγάλη άνοδο.

Πράγματι, δεδομένου ότι για την ώρα στις ΗΠΑ δεν γνωρίζουν  ιδιαίτερη ανάπτυξη τα ασφαλιστικά προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για κατοικίδια, οι τιμές των φαρμάκων για τα ζώα συντροφιάς είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς δεν υπάρχουν καρτέλ ασφαλιστικών εταιρειών τα οποία να πιέζουν για τη συγκράτηση των τιμών, ενώ παράλληλα το κόστος έρευνας για τη δημιουργία αυτών των φαρμάκων είναι σχετικά χαμηλό, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για απλή προσαρμογή στα ζώα θεραπειών που έχουν δημιουργηθεί για τον άνθρωπο, και των οποίων το κόστος έχει ήδη αποσβεσθεί.

Ένα βρετανικό μπουλντόγκ παίρνει το μπάνιο του σε πολυτελές ξενοδοχείο για κατοικίδια στη Σιγκαπούρη. Σε πολλά ξενοδοχεία, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει από το προσωπικό να διαβάζει ιστορίες και παραμύθια στο ζώο πριν κοιμηθεί. Φωτογραφία: Reuters/Edgar Si

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΕΥΓΟΝΙΚΗ

Μεγάλη πέραση έχουν επίσης και οι αναλύσεις DNA σκύλου, έτσι ώστε να γνωρίζει το αφεντικό του κατά πόσον είναι πραγματικά καθαρόαιμο ή ποιο είναι το πραγματικό μείγμα από ράτσες του σκύλου του, αλλά και τους κινδύνους εμφάνισης παθήσεων, έτσι ώστε να υπάρχει επαγρύπνηση για την πρόληψη μελλοντικών ασθενειών. Επίσης, μεγάλη πέραση έχει και το υπερηχογράφημα για να γνωρίζεις το φύλο των κουταβιών που θα γεννηθούν. Μάλιστα, ακριβώς όπως οργανώνουν οι γονείς πάρτι στο οποίο αποκαλύπτουν το φύλο του μωρού που θα γεννηθεί, συχνά οι μελλοντικοί «σκυλογονείς» οργανώνουν, στις ΗΠΑ, πάρτι στο οποίο ανακοινώνουν, ευτυχείς, στους καλεσμένους τους τον αριθμό και το φύλο των κουταβιών που θα γεννηθούν!

Μάλιστα, επειδή οι σκύλοι και οι γάτες έχουν συνήθως πολύ μικρότερο προσδόκιμο χρόνο ζωής από τα αφεντικά τους, η Viagen αναλαμβάνει –έναντι 50.000 δολαρίων– την κλωνοποίηση του πολυαγαπημένου κατοικίδιού τους, έτσι ώστε να έχουν την ψευδαίσθηση ότι συνεχίζει να ζει.  

#81 (Μάιος 2020)