Shedia

EN GR

01/11/2014

Out & About

του Νέστορα Πουλάκου
 
 
ΒΙΒΛΙΟ
 
«ΤΙ ΦΟΒΑΣΑΙ;»
Ψυχολογία | Σοφία Γιαννοπούλου | Σελ. 246 | Εκδόσεις Χίλων | 2014 | Τιµή: 13€ 
 
Στο πλαίσιο αρκετών εκδόσεων ψυχολογίας και ανάτασης της ψυχής που έχουν κάνει την εµφάνισή τους τα τελευταία χρόνια στην ελληνική βιβλιογραφία, οι εκδόσεις «Χίλων» κυκλοφόρησαν ένα ιδιαίτερο εγχειρίδιο επεξήγησης, ανάλυσης και καταγραφής των πιο µύχιων ανθρώπινων φόβων. Η Σοφία Γιαννοπούλου, έµπειρη ψυχολόγος και πρωτοεµφανιζόµενη συγγραφέας, επιχειρεί µια εις βάθος διαδροµή και ταυτόχρονα µια ιδιότυπη, µέσω των σελίδων, ψυχαναλυτική προσέγγιση εκείνων των συναισθηµάτων που µας κατακυριεύουν στις πιο ακραίες εκδοχές της καθηµερινότητάς µας. Μια προσεγµένη, ευαίσθητη και την ίδια στιγµή τόσο σκληρά ενδελεχής συγγραφική παρουσίαση εκείνων των στιγµών που τόσες φορές δεν θέλουµε να παραδεχτούµε ή να αντικρίσουµε. Βαρέθηκα το φόβο! Μπούχτισα πια να τον νιώθω, να τον ακούω, να τον συζητάω, να τον αντιµετωπίζω, να τον καµουφλάρω, να τον αποφεύγω. Το φόβο, που προέρχεται από τοξικές σκέψεις, φανταστικά σενάρια, ψευδαισθήσεις. Σκέψεις και συναισθήµατα που δεν αφορούν το παρόν, αλλά το στοιχειωµένο παρελθόν ή το άγνωστο µέλλον. Σκέψεις που είναι λαβύρινθος και ποτέ δεν σε οδηγούν στην έξοδο. Γιατί θα πρέπει να παίρνεις τον εαυτό σου πάντοτε τόσο στα σοβαρά; Νοµίζεις ότι είσαι κάτι τελικά; Αστερόσκονη είσαι, όπως κι όλα τα αστροφυσικά σώµατα. Η Γη, το σπίτι σου, είναι µια χλωµή, µπλε κουκκίδα στο απέραντο σύµπαν, µε οµορφιές που δεν αφήνεις τον εαυτό σου να απολαύσει. Να το ξέρεις, δυο τρόποι υπάρχουν για να ζήσεις: Ο ένας είναι να φοβάσαι κι ο άλλος είναι ν’ αγαπάς. Για ν’ αγαπάς, πρέπει να νιώθεις ασφαλής και αυτάρκης. Ψάχνοντας για το έτερόν σου ήµισυ, τι περιµένεις από ένα µισό, µη ολοκληρωµένο άτοµο; Του ζητάς να καλύψει τις ανάγκες σου, θες κάποιον προµηθευτή ασφάλειας, αγάπης και θαυµασµού, γιατί νιώθεις κενός, ελλιπής, ανεπαρκής. Δεν µπορεί να το κάνει για πάντα! Κανένας άλλος δεν µπορεί να κάνει κάτι για σένα. Το µόνο που φοβάσαι είναι ο ίδιος ο φόβος. Η µοναξιά που τρέµεις είναι το ίδιο σου το περίβληµα, που σε προκαλεί, σε δοκιµάζει, σε προστατεύει. Είναι ένα δυναµικό πεδίο, που σου παρέχει δυνατότητες πραγµατικής, ουσιαστικής εσωτερικής ανάπτυξης, την οποία µπορείς να πετύχεις µόνο εσύ.
 
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ «ΑΡΜΥΡΑ ΚΑΙ ΦΩΣ»
 
Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος υποδέχεται την έκθεση ζωγραφικής της Μαρίνας Ζωγραφάκη µε τίτλο «Αρµύρα και Φως» έως τις 12 Νοεµβρίου. Παρουσιάζονται 41 πίνακες, τους οποίους η ζωγράφος δώρησε στο Μουσείο. Βασικό γνώρισµα της έκθεσης είναι τα θαλασσινά τοπία της Ελλάδας. Στα έργα απεικονίζονται νησιωτικές και στεριανές ακτές, µικρές βάρκες, αλλά και µεγάλα, επιβλητικά πλοία, ναυπηγεία µε γερανούς, λιµάνια και αποβάθρες µε αλυσίδες και κάβους. Η Μαρίνα Ζωγραφάκη περιγράφει µε πιστότητα και ακρίβεια τον κόσµο της θάλασσας ως τόπο αναψυχής και οπτικής απόλαυσης, αλλά και ως τόπο εργασίας και µόχθου, χώρο όπου εκτυλίσσεται η περιπέτεια της ναυσιπλοΐας. Τα θέµατα αποδίδονται µε πλούσια χρωµατική κλίµακα, που εκτείνεται από ποικίλες αποχρώσεις του µπλε έως θερµά, έντονα χρώµατα και µε το λαµπρό, µεσογειακό φως που διαχέεται σε όλα τα τοπία. Κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέµπτη, Παρασκευή και Σάββατο από τις 09:00 έως τις 14:00, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος (Ακτή Θεµιστοκλέους, Φρεαττύδα, Πειραιάς). Είσοδος: 4 & 2€. 
 
 
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Η ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
 
Oι εκδόσεις/περιοδικό/ράδιο vakxikon.gr, το varelaki.blogspot.gr /ένθετο µικρό περιοδικό notationes (Ασηµίνα Ξηρογιάννη) και το stigma-logou.blogspot.gr (Χριστίνα Λιναρδάκη, Κρις Λιβανίου) οργανώνουν κοινή εκδήλωση µε θέµα «Η ποίηση στην εποχή του διαδικτύου», προκειµένου να διερευνήσουν τη θέση της ποίησης στην ψηφιακή εποχή. Το vakxikon.gr, που πραγµατοποιεί τόσο συµβατικές όσο και ψηφιακές εκδόσεις (το περιοδικό είναι αµιγώς ηλεκτρονικό και το ραδιόφωνο «εκπέµπει» αποκλειστικά µέσω του ίντερνετ), αλλά και τα δύο πολιτιστικά/λογοτεχνικά  blogs είναι από τους πλέον αρµόδιους να εκφέρουν γνώµη επί αυτού του πολύ ενδιαφέροντος και επίκαιρου θέµατος. Για να υπάρχει σφαιρικότητα απόψεων, όµως, καλούν και τέσσερις ποιητές για να συζητήσουν µαζί τους. Πρόκειται για τους: Δήµητρα Αγγέλου, Χρήστο Αρµάντο Γκέζο (φετινό κρατικό βραβείο πρωτοεµφανιζόµενου συγγραφέα ), Λίλιαν Μπουράνη και Θωµά Τσαλαπάτη (περυσινό κρατικό βραβείο). Τελικά, το διαδίκτυο ωφελεί ή βλάπτει την ποίηση; Η ερώτηση παραµένει. Θα επιχειρηθεί να απαντηθεί την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στις 19.00 στο Polis Art Cafe (στο αίθριο της Στοάς του Βιβλίου). Είσοδος ελεύθερη.
 
 
ΣΙΝΕΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
 
Το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηµατογράφου της Αθήνας, µια διοργάνωση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 23 Νοεµβρίου 2014. Πρόκειται για την πέµπτη εκδήλωση που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηµατογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Αττικής / ΠΕΠ Αττικής 2007-2013), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.  Το µοναδικό φεστιβάλ που επιχειρεί να αναδείξει την πρωτοπορία, όπου και όποτε αυτή έρχεται να ανατρέψει συµβάσεις και συστήµατα στον παγκόσµιο κινηµατογράφο, έχει ανταποκριθεί µε µεγάλη επιτυχία στην απαίτηση του ελληνικού κοινού για µια σύγχρονη εστία που θα καλλιεργήσει την κινηµατογραφοφιλία, στην πιο πολυδιάστατη µορφή της. Με αφιερώµατα σε εξέχοντες δηµιουργούς, διεθνές διαγωνιστικό τµήµα, εξαιρετικά σηµαντικές ειδικές προβολές, οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων (ηµερίδα, masterclasses, εικαστικές εκθέσεις), το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηµατογράφου της Αθήνας ανοίγει την αυλαία του την Τετάρτη 12 Νοεµβρίου µε µια ταινία-έκπληξη στην έναρξη. Από τα πλέον χαρακτηριστικά της διοργάνωσης είναι το αφιέρωµα στον γάλλο σκηνοθέτη Λεός Καράξ, µε τον ίδιο να δηλώνει παρών στην Αθήνα εκείνες τις ηµέρες! Το πρόγραµµα θα ανακοινωθεί σύντοµα. Τα εισιτήρια θα ξεκινούν από 5€.
 
 
ΧΟΡΟΣ «ΤΟ ΤΡΕΛΟΣΠΙΤΟ» 
              
Η ψυχική ασθένεια, όπως την περιέγραψε ο γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Φουκώ στην «Ιστορία της τρέλας στην κλασική εποχή», διαθέτει και µια ευδιάκριτη κοινωνική πτυχή. Η οικονοµική κρίση ανατρέπει πλήθος κοινωνικών σταθερών που θεωρούνταν δεδοµένες για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας του ατόµου, που αναζητά  νέες ισορροπίες, προσωπικές και συλλογικές. Η τρέλα τρυπώνει πλέον σε κάθε σπίτι και αναδεικνύει µια άλλη πλευρά της ύφεσης. Ενώ µέχρι πρότινος η κατάθλιψη θεωρούνταν θλιβερό προνόµιο των γυναικών, των ατόµων µέσης ηλικίας, των ανέργων, των ανθρώπων που ζουν µόνοι, τα τελευταία χρόνια χτυπά και άλλες πόρτες, την πόρτα των ανδρών, των επιτυχηµένων, των µορφωµένων, των έγγαµων, των εργαζοµένων, των νέων. «Το τρελόσπιτο» του Παύλου Κουρτίδη βασίζεται σε µια αληθινή ιστορία. Στόχος του χορογράφου-δηµιουργού είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώµης ενάντια στο φόβο, τα στερεότυπα, τον αποκλεισµό. Εικόνα, κίνηση, λόγος, µουσική φορτίζουν το θεατή µε συναισθηµατική ένταση και αναγκάζουν σε επαναπροσδιορισµό της έννοιας της ευτυχίας, δρώντας τελικά, παρηγορητικά, ανακουφιστικά, θεραπευτικά. Κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 21.30, στο Θέατρο ΠΚ (Κασοµούλη 30, Ν. Κόσµος). Γενική είσοδος: 13, 10€.
 
 
ΠΑΙΔΙ «ΚΑΤΑΣΤΡΟΥΠΟΛΗ»
 
Στην Καταστρούπολη (Brokenville), του άγγλου συγγραφέα Φίλιπ Ρίντλεϊ, το παραµύθι και το θέατρο γίνονται φάρµακα που θεραπεύουν την άρρωστη ψυχή µας, αλλά και εργαλεία για να ξαναφτιάξουµε τον κατεστραµµένο κόσµο µας. Στη Μικρή Πόρτα, εκεί όπου εδώ και χρόνια τώρα η Ξένια Καλογεροπούλου  δίνει τροφή, ελπίδα και µορφή στα παιδικά µας όνειρα, ο Μανώλης Μαυροµατάκης ως σκηνοθέτης, αλλά και η ίδια ως ηθοποιός σε έναν γοητευτικά παράξενο ρόλο, παρουσιάζουν από 4 Οκτωβρίου έως 22 Νοεµβρίου στο Θέατρο Πόρτα (Μεσογείων 59, Αθήνα), µετά την επιτυχηµένη πορεία της παράστασης στο Φεστιβάλ Αθηνών, τη συγκινητική ιστορία του Σάκα, της Γκλίτερ, του Φράντζα, της Μελανιάς και του Τατουάζ, πέντε ανυποψίαστων εφήβων δηλαδή που, µε την καθοδήγηση ενός παιδιού και µίας µάγισσας γριάς, φτιάχνουν την ιστορία της ζωής τους από την αρχή. Με την Καταστρούπολη, ο γνωστός από τον κινηµατογράφο και το θέατρο Φίλιπ Ρίντλεϊ παραδίδει σ' εµάς µια πολύ σύγχρονη αλλά και ελπιδοφόρα αλληγορία για το θέατρο ως µέσο αντίστασης στην αποδόµηση του κόσµου µας. Κάθε Σάββατο στις 18.00 και Δευτέρα στις 21.15. Διάρκεια: 105 λεπτά. Για παιδιά από 10 ετών. Γενική είσοδος: 10€.
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ JONNEK JONNEKSSON
 
Το Athens House of Photography και το Photometria Festival παρουσιάζουν την έκ-θεση φωτογραφίας του Jonnek Jonneksson ώς τις 15 Νοεµβρίου. Η έκθεση απαρτίζεται από ασπρόµαυρες φωτογραφίες δρόµου από διάφορα µέρη της Ελλάδας και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Pho-tometria Festival στα Ιωάννινα τον Ιούνιο του 2014. O Jonneksson ήταν και ο νικητής του «Photometria Awards 2013». Ο Jonnek Jonneksson είναι freelance φωτογράφος µε βάση το Βερολίνο. Η δουλειά του έχει δηµοσιευτεί σε περιοδικά, εφηµερίδες και ειδικές εκδόσεις στην Ευρώπη και έχει εκδώσει ένα βιβλίο µε τίτλο «Βαρανάσι». Έχει λάβει µέρος σε διάφορες οµαδικές εκθέσεις φωτογραφίας στη Γερµανία και την Ελλάδα και µέρος της δουλειάς του εκπροσωπείται από τη γκαλερί  «You-and-Art» στη Ζυρίχη. Το 2009, η Λυρική Σκηνή εξέδωσε ένα εκπαιδευτικό βιβλίο µε φωτογραφίες από το project «About the Stage». Το 2011, συνεργάστηκε µε δύο άλλους φωτογράφους για τη δηµιουργία του πρωτοποριακού βιβλίου της Google «Think Quarterly». Σήµερα, ζει στο Βερολίνο και εργάζεται ως δάσκαλος φωτογραφίας στη σχολή «f/16 Schule für Fotografie». Η έκθεση παρουσιάζεται στην Titanium Yiayiannos Gallery (Β. Κωνσταντίνου 44, Αθήνα), Τετάρτη και Σάββατο 10.00-15.00 και Τρίτη, Πέµπτη, Παρασκευή 10.00-15.00 και 17.30-20.00. Είσοδος ελεύθερη.
 
ΣΙΝΕΜΑ
 
«ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΕΚΑΤΣΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΛΑΔΙ ΣΥΛΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ»
Κοµεντί | Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ρόι Άντερσον | Διάρκεια: 101 λεπτά | Από τις 13 Νοεµβρίου στους κινηµατογράφους
 
Στην ταινία «Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόµενο την ύπαρξή του» παρακολουθούµε τις ιστορίες διαφόρων ανθρώπων και πώς αυτές συντελούνται µέσα στο χρόνο – µια σκηνοθετική πρακτική και µια κινηµατογραφική δοµή που επιτάσσονται ακριβώς στη σηµασία του ανθρωπισµού και τη θέση του στον σύγχρονο κινηµατογράφο. Άλλωστε, ο σουηδός σκηνοθέτης Ρόι Άντερσον αυτήν την ουµανιστική διάσταση της ταινίας του τόνισε στον ευχαριστήριο λόγο του κατά την παραλαβή του Χρυσού Λέοντα Καλύτερης Ταινίας στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας, σηµειώνοντας ότι έχει εµπνευστεί από τον «Κλέφτη ποδηλάτων» του Βιτόριο ντε Σίκα. Παίζουν: Χόλγκερ Άντερσον, Νιλς Γουέστµπλοµ. Διανοµή: ΑΜΑ Films.
 
 
ΘΕΑΤΡΟ
 
«ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΦΟΝΟ»
Αστυνοµικό | Κείµενο: Βίκτορ Καν | Διασκευή-Σκηνοθεσία: Δηµήτρης Γιαµλόγλου | Κάθε Πέµπτη στις 21:15 και Παρασκευή στις 20.30 στο Αγγέλων Βήµα, Σατωβριάνδου 36, Οµόνοια | Τιµές εισιτηρίων: 12, 10, 5€
 
Ο  Έντριαν, γοητευτικός τυχοδιώκτης και πρωταθλητής στο σκάκι, απολαµβάνει τον πλούσιο γάµο µε τη µεγαλύτερή του αλλά ακόµη σέξι Τζάνις, πρώην µοντέλο και νυν ιδιοκτήτρια γιγαντιαίας αλυσίδας γυµναστηρίων. Όσο ο ένας δεν χώνεται στα πόδια του άλλου, όλα στη σχέση τους µοιάζουν ρόδινα. Σχεδόν… Με την εµφάνιση της Έιµι, νεαρής «ρεπόρτερ» µε σκοτεινό παρελθόν και ακόµη πιο σκοτεινό παρόν, µπαίνει σε κίνηση ένα γαϊτανάκι αποκαλύψεων, σχεδίων δολοφονίας και ανατροπών και ξεκινάει µια αδυσώπητη και αφάνταστα αστεία παρτίδα φονικού σκακιού. Ο καθένας από τους τρεις ήρωες έχει τους δικούς του λόγους να επιθυµεί ή να χρειάζεται την εξόντωση του ενός ή και των δύο άλλων. Τα τρία πρόσωπα της παρτίδας δεν έχουν αναστολές. Τα ψέµατα και το διπλό παιχνίδι µαζί µε τον ψυχρό και αστραπιαίο υπολογισµό της κάθε κίνησης είναι ο µόνος τρόπος επικράτησης. Παίζουν οι: Ιωάννα Σταυροπούλου, Δάφνη Μανούσου, Γιάννης Λασπιάς.