Shedia

EN GR

24/01/2022 #97

Η «σχεδία» της καρδιάς και της ελευθερίας

 
Υφαίνουμε την ελευθερία, βιώνουμε την εγκυμοσύνη της καρδιάς, προφυλασσόμαστε από τη διαδικτυακή παραποίηση, μπαίνουμε στο μυαλό ενός διαβόλου, θέτουμε σε λειτουργία τους τροχούς της σωτηρίας, σβήνουμε τα κεράκια της ενσυναίσθησης.
 
Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Φεβρουαρίου (τεύχος #97), που θα βρίσκεται από την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στους δρόμους της πόλης.
 
Η κοινωνική επανένταξη των εγκλείστων όχι μόνο είναι εφικτή αλλά και αναγκαία προϋπόθεση για τη θεώρηση μιας πολιτείας ως ευνομούμενης. Μειώνει την υποτροπή, σημαίνει πολλά περισσότερα πράγματα από την κάλυψη των βασικών αναγκών και ξεκινάει ήδη από τα καταστήματα κράτησης. Στη δε Νορβηγία, ειδικά εκπαιδευμένοι «συντονιστές απελευθέρωσης» εργάζονται σε κάθε φυλακή για να διασυνδέσουν τους υπό αποφυλάκισης κρατουμένους με τις κοινωνικές υπηρεσίες. Απεναντίας, στη χώρα μας, όπως μας εξηγεί ο καθηγητής Εγκληματολογίας στο ΔΠΘ κ. Νίκος Κουλούρης, «η κοινωνική επανένταξη δεν υφίσταται ως αυτοτελής σκοπός λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος». Είναι τον φάκελο του σωφρονισμού που ανοίγουμε στο εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Η ύφανση της ελευθερίας».
 
«Η εγκυμοσύνη της καρδιάς». Μία κοινωνική ανθρωπολόγος καταρρίπτει το στερεότυπο της ταύτισης της συγγένειας με την αιματοσυγγένεια, φέρνει στο προσκήνιο τη συνειδητότητα  που χαρακτηρίζει τη θετή μητρότητα, ενώ εξηγεί ποιες είναι οι διεργασίες που οδηγούν στην υιοθεσία αλλά και στην απώλεια της μητρικής ιδιότητας. «Οι “πραγματικές” μάνες πονάνε πολύ πριν αποκτήσουν το παιδί τους. Αυτό νιώθουν ότι τις κάνει και πιο συνειδητές. Στην υιοθεσία, η συνειδητότητα αυτή βρίσκει την κορύφωσή της, αφού το παιδί “δεν έρχεται απλώς”, είναι κάτι για το οποίο ”πρέπει να παλέψεις και να αγνωνιστείς”», σημειώνει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή της στη «σχεδία» η δρ. Ειρήνη Παπαδάκη.
 
«Η νοημοσύνη της παραποίησης». Το deepfake, η τεχνολογία που δίνει τη δυνατότητα σχεδόν στον καθένα μας να παρουσιάζει στο διαδίκτυο, μέσω βίντεο, μια πλαστή ταυτότητα ανοίγει διάπλατα το δρόμο στο εκδικητικό πορνό και την έμφυλη βία. Σε μια δειγματοληπτική μελέτη περισσότερων από 14.000 deepfake βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο η μη συναινετική πορνογραφία με τη συγκεκριμένη τεχνολογία αντιπροσώπευε το 96% των βίντεο.
 
«Στο μυαλό ενός διαβόλου». Ένας θρύλος του ποδοσφαίρου πιστεύει πως τα  επιχειρηματικά κέρδη μπορούν να συμβαδίσουν με την ενσυναίσθηση, την ίδια ώρα που αναλαμβάνει δράση για τους άστεγους της πόλης του. «Θεωρώ ότι, βγαίνοντας από την πανδημία, οι επιχειρήσεις που δεν προσαρμόζονται θα υποφέρουν, καθώς ο κόσμος έχει ανακτήσει την ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής», υπογραμμίζει ο πρώην σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Γκάρι Νέβιλ.
 
«Οι τροχοί της σωτηρίας». Σε μια φτωχογειτονιά της αργεντίνικης πρωτεύουσας, οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν αναλάβει δράση ενάντια τις απαγωγές κοριτσιών, επιστρατεύοντας και ένα αυτοδιαχειριζόμενο σχολικό. Για να προσφέρει ασφάλεια στα κορίτσια στο δρόμο από και προς το σχολείο, ένα λεωφορείο κάνει δρομολόγια με πρωτοβουλία των κατοίκων του Μπάχο Φλόρες. 
 
«Τα γενέθλια της ενσυναίσθησης». Εννιά χρόνια από τότε που η «σχεδία» ανοίχτηκε στα πελάγη της αλληλεγγύης, άνθρωποι του περιοδικού αφηγούνται περιστατικά ειλικρινούς αγάπης και ακατάλυτης φιλίας.
 
Τον γνωρίσαμε καλά μέσα από βιντεάκια στο Youtube και την εκπομπή «Κάψε το σενάριο». Μας θύμισε τι σημαίνει stand-up comedy και έκανε την κοιλιά μας να πονάει από τα γέλια. Το γέλιο είναι υγεία, γι’ αυτό και μια μέρα χωρίς  αυτό είναι μια μέρα χαμένη. Ο Λάμπρος Φισφής γυρνά στο παρελθόν και μιλά στους «παιδικούς εαυτούς του». «Μεγαλώσαμε με βασική οδηγία ότι δεν πρέπει να κάνουμε λάθη. Ότι κάνουμε τα πάντα για να μην κάνουμε λάθη. Ότι το λάθος που θα κάνουμε είναι αποτυχία», επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, ο γνωστός stand-up comedian.
 
Ακόμη, ο Χρήστος Αλεφάντης, στα «Λόγια της πλώρης», περιπλανάται σε ένα μέγαρο από ζάχαρη. Οι συγγραφείς Κώστας Καβανόζης και Βίκυ Τσελεπίδου μάς μιλούν για μία συντροφική σχέση γεμάτη από λογοτεχνία. Οι φακοί του Κωστή Μπακόπουλου και του Βασίλη Μαρινάκη καταγράφουν στιγμιότυπα της πόλης, την ίδια στιγμή που Μία γυναίκα που την κέρδισε ο τουρισμός μάς μεταφέρει στη Μήλο των ελαιώνων, των πατητηριών, των αυτοσχέδιων γλεντιών, αλλά και των παραδοσιακών γλυκών, ενώ μας ετοιμάζει γλυκό κουφέτο. Παράλληλα, σε μια ζεστή γωνιά της πόλης, με μεγάλη ιστορία ως παντοπωλείο, ο ιαπωνικός πολιτισμός συναντά τη γαστρονομική καινοτομία. Επιπλέον, κάνουμε νέες εγγραφές στο Ημερολόγιο της «σχεδίας» και, μέσα από μια μικρή αγγελία, μαθαίνουμε τα μυστικά της μελισσοκομίας.
 
Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Φεβρουαρίου (τεύχος #97).