Shedia

EN GR

27/10/2015 #31

Η «σχεδία» της συντροφικότητας

Ξεφυλλίζουμε αγγελίες γνωριμιών αναζητώντας το άλλο μας μισό,  συνομιλούμε με τον Ρίτσαρντ Γκιρ για τους ήρωες της καθημερινότητας, ακούμε προσεκτικά τον Δαλάι Λάμα να μας μιλάει για ανθρώπινες αξίες και παιδικά χαμόγελα, φτιάχνουμε εφαρμογές για κινητά τηλέφωνa προκειμένου να καταπολεμήσουμε τη Μαφία, καβαλάμε άλογα για να θεραπεύσουμε τις ψυχές μας, «φορτώνουμε υδατάνθρακες και παίρνουμε θέση στη γραμμή εκκίνησης του Aυθεντικού Mαραθωνίου, αναζητώντας την επανεκκίνηση για μια καλύτερη ζωή. Αυτά και άλλα πολλά, μόνο στη «σχεδία» Νοεμβρίου 2015 (τεύχος #31). 
 
 
Σε μια εποχή που τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κυριαρχήσει, η μοναξιά παραμένει πιο έντονη από ποτέ. Στην Ευρώπη, 75 εκατομμύρια άτομα ζουν μόνα τους, ενώ στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 600 γραφεία γνωριμιών που βοηθούν μοναχικούς ανθρώπους να καλύψουν μια πολύ βασική ανάγκη: την εύρεση συντρόφου. «Αναζητώντας το άλλο μας μισό» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που ψηλαφίζει αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα: Τη μοναξιά και τη διαμεσολάβηση. 
 
«Η καχυποψία ειναι ο χειρότερος εχθρός της συμπόνοιας», μας λέει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ Δαλάι Λάμα. Στη συνέντευξή του προς το βρετανικό περιοδικό δρόμου «The Big Issue», που αναδημοσιεύουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα, μιλάει για τη μεγάλη αντίφαση στις θρησκείες, για τις ανθρώπινες αξίες που θα έπρεπε να διδάσκονται στα πανεπιστήμια, αλλά και για τα παιδικά χαμόγελα. 
 
Ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ Ρίτσαρντ Γκιρ γνωρίζεται και συνομιλεί με έναν πωλητή περιοδικού δρόμου και ανοίγει την καρδιά του για μια «ιστορία που τιμάει τους ανθρώπους». Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου της «σχεδίας», ο Γκιρ μιλάει ακόμη για το πώς ένιωσε ο ίδιος «αόρατος» στους δρόμους της αμερικανικής μεγαλούπολης και χαρακτηρίζει «ήρωες» τους ανθρώπους των περιοδικών δρόμου. Η συνέντευξη, με τίτλο «Μια ιστορία που τιμάει τους ανθρώπους», άλλωστε, δόθηκε στην ομάδα του περιοδικού δρόμου της Φιλαδέλφειας «One Step Away». 
 
Στη γειτονική Ιταλία, μια οργάνωση –η «Addiopizzo»– δημιούργησε μια εφαρμογή για iphone και Android για να ενημερώνει τους τουρίστες σχετικά με επιχειρήσεις που αρνούνται να πληρώσουν φόρο στην τοπική Μαφία. Παρά τους εμφανείς κινδύνους που εγκυμονεί, η «Αντίσταση στον πίτσο» –όπως είναι και ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ– κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές, καθώς περίπου το 20% των επιχειρηματιών της Σικελίας αρνούνται πλέον να πληρώσουν τον «πίτσο», το φόρο προς την Μαφία.
 
Την ίδια στιγμή, στο Πόρτλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, σε συνεργασία με ένα τοπικό ράντσο, εφαρμόζει ένα πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας αποκλειστικά για άστεγους νέους. Η επαφή με τα ζώα βοηθά τους νέους να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους και να ξαναβρούν τη χαμένη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τους άλλους. «Ξαναπαίρνοντας τα ηνία» τιτλοφορείται το σχετικό ρεπορτάζ στις σελίδες 40-43 της «σχεδίας» του Νοεμβρίου. 
 
Στις αρχές του καλοκαιριού είχε επισκεφθεί τα γραφεία της «σχεδίας», συνομιλώντας με τους ανθρώπους που διανέμουν το περιοδικό. Τώρα, ήρθε η σειρά της συνέντευξης. «Η κρίση έχει δημιουργήσει στους ανθρώπους της μικρής και μεσαίας τάξης μια εντύπωση ότι μπορούν να βρεθούν στο δρόμο», μας λέει η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, με αφορμή το πιο πρόσφατο βιβλίο της με τίτλο «Η Άκρα Ταπείνωση». Πρωταγωνιστές στο μυθιστόρημα της συγγραφέως είναι η κρίση, η πόλη και οι πιο αδύναμοι από τους αδύναμους κατοίκους της. «Η τραγωδία των ανωνύμων», είναι ο τίτλος της. 
 
Η «ομάδα ειδικών αποστολών» της σχεδίας ξεκίνησε το 2007 με τέσσερις ανθρώπους που έτρεξαν τότε στον Μαραθώνιο της Αλοννήσου και φέτος, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, θα είμαστε περισσότεροι από 150. Για την προετοιμασία μας θα προηγηθεί το καθιερωμένο «πάρτι με μακαρόνια» και κουβέντα. Την ίδια ώρα, η ομάδα πετάνκ της «σχεδίας» συνεχίζει τις προπονήσεις της και η Εθνική Ομάδα Αστέγων διευρύνει τη δράση της με επισκέψεις σε σχολεία όλης της χώρας. Ο αθλητισμός είναι διέξοδος, αλλά και ένα βήμα για να έρθουμε «Πιο κοντά στον εαυτό μας». 
 
Ο 50χρονος βαρύτονος Ιωσήφ Κετεντζιάν και η επί σχεδόν 30 χρόνια σύζυγός του, σοπράνο και μαέστρος Νατάσα Αγγελοπούλου, διηγούνται στιγμές της κοινής τους ζωης. Ο Γιώργος Μπαζίνας αφηγείται μια ανθρώπινη ιστορία με αίσιο τέλος, ο Βαγγέλης Χερουβείμ προτείνει την επέκταση των μηχανισμών πλαστικού χρήματος στη φουφού του καστανά, ο Μιράμπελης Ζάλαπας αποκαλύπτει την πρόθεση της Δύσης για ρίψεις πρες παπιέ και συνδετήρων από μεταγωγικά αεροπλάνα και δίνει συστάσεις στους πρόσφυγες για υπομονή και προσαρμοστικότητα στους βομβαρδισμούς και την ολική καταστροφή, οι φακοί του Κωστή Μπακόπουλου και του Χρήστου Παπαχρήστου καταγράφουν εικόνες, λίγο πριν πέσει ο ήλιος στην Αθήνα και ένα μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, κλείνουμε τραπέζι σε ένα παραδοσιακό μεζεδοπωλείο της Καλλιθέας με ροκ προϊστορία και δοκιμάζουμε φεσουάδα με συνοδεία φαρόφα, μια συνταγή με ρύζι, μείγμα κρεατικών και μαύρα φασόλια, που μας μαγείρεψε μια «Νύφη από τη Βραζιλία».
 
Αυτά και άλλα πολλά. Στο τεύχος #31 της «σχεδίας» (Νοέμβριος 2015), που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015.