Shedia

EN GR

25/11/2024 #128

Η «σχεδία» της πίστης και της λεβάντας

Συμφιλιώνουμε τα κβάντα με την πίστη, μυρίζουμε τη λεβάντα με τις θύμησες, ετοιμάζουμε συνταγές πολιτισμού, βρίσκουμε άνθρακα στο θησαυρό.

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Δεκεμβρίου 2024 (τεύχος #128). Κυκλοφορεί από την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στους δρόμους της πόλης.

 

«Τα κβάντα της πίστης». Παρά τη διαδεδομένη ακόμη στις μέρες μας πεποίθηση και τα στερεότυπα, η θρησκευτική πίστη και η επιστήμη μόνο αλληλοαποκλειόμενες δεν είναι, ενώ μπορούν να ακολουθήσουν το δρόμο της αμοιβαίας έμπνευσης. «Oυδέποτε συγκρούστηκαν θρησκεία και επιστήμη. Αυτοί που, άλλοτε και τώρα, συγκρούονται είναι άνθρωποι, οι οποίοι επικαλούνται τη θρησκεία ή την επιστήμη», τονίζει στη «σχεδία» ο πατέρας Ευάγγελος Γκανάς.

«Η λεβάντα της θύμησης». Τα κουρεία ήταν κάτι πολύ περισσότερο από χώροι καλλωπισμού, ήταν στέκια κοινωνικής συναναστροφής, ψυχαγωγίας, ακόμη και εξομολόγησης. Μια παράδοση που πολλοί πασχίζουν να κρατήσουν ολοζώντανη. «Οι κουρείς εκτελούσαν και χρέη οδοντοβγάλτη και πρακτικού γιατρού. Γι’ αυτό, εκτός από τα απαραίτητα σύνεργα της τέχνης τους, διέθεταν  τανάλια για την οδοντοβγαλτική», μας λέει η φιλόλογος-λαογράφος Ζωή Ρωπαΐτου.

«Συνταγές πολιτισμού». Ο κ. Άγγελος Ρέντουλας, διευθυντής του «Γαστρονόμου», επανασυνδέει τη γαστρονομία με τη χαμένη της λαϊκότητα, αναδεικνύει τον αγνοημένο πλούτο και την εγγενή βιωσιμότητα  της μαγειρικής μας παράδοσης, πασχίζει να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή της χωριάτικης κουζίνας, ενώ βρίσκει ίχνη αισθημάτων στους κεφτέδες της γιαγιάς. «Η γαστρονομία είναι ένα σύνολο πραγμάτων που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, το μαθαίνω να τρώω, μαθαίνω να αγοράζω και όχι απαραίτητα με το εστιατόριο», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στη «σχεδία».

«Άνθρακας στο θησαυρό». Οι ψυχοσωματικές ασθένειες είναι οργανικά προβλήματα που προκαλούνται από συναισθηματική δυσφορία και τις οποίες δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε. Η θεραπεία τους, μάλιστα, είναι συνδυαστική.

H Νίκη Χατζηλία και η Κατερίνα Πατέλη μοιράζονται μαζί μας αναμνήσεις από μια φιλία ζυμωμένη μέσα στα περιοδικά. Στα «Λόγια της πλώρης», ο Χρήστος Αλεφάντης διηγείται μια φανταστική ιστορία, ενώ μία γυναίκα μάς μεταφέρει στη Σύρο του καθολικισμού, της γεωργίας, των κλωστοϋφαντουργείων, αλλά και της προϊστορίας. Παράλληλα, σε ένα μαγαζί του κέντρου της πόλης, η Μακεδονία διασταυρώνεται με το Μπανγκλαντές και η γαστρονομία με την αλληλεγγύη.

Αυτά και άλλα πολλά  στη «σχεδία» Δεκεμβρίου 2024 (τεύχος #128).