Shedia

EN GR

25/06/2024 #124

Η «σχεδία» του έρωτα και του πολιτισμού

Παρακολουθούμε την αναζήτηση ενός σεξουαλικού σκλάβου, περιηγούμαστε στον εγχώριο πολιτισμό, αποδιώχνουμε το σημάδι του ήλιου, κάνουμε μαθήματα ορατότητας.

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Iουλίου-Αυγούστου (τεύχος #124). Κυκλοφορεί από την Τετάρτη 26 Ιουνίου στους δρόμους της πόλης.

«Ψωνίζοντας τον έρωτα». Μία συγγραφέας μας εισάγει στη νέα τεχνολογία των ρομπότ του σεξ, συνδέει τις ψηφιοποιημένες σχέσεις των εφήβων με την εξάπλωσή της, τον κίνδυνο αντικειμενοποίησης των γυναικών που αυτή υποκρύπτει, ενώ υπογραμμίζει ότι αυτό που αποζητούμε στις διαδραστικές «κούκλες του σεξ» είναι έναν σεξουαλικό σκλάβο που θα ενεργεί σαν να μην είναι σκλάβος μας. «Τα sexbots φτιάχνονται έτσι ώστε να παρέχουν στους ανθρώπους σεξουαλικούς συντρόφους που δεν λένε ποτέ όχι και που είναι πάντα πρόθυμοι», σημειώνει, εκτός των άλλων, στη «σχεδία» η δρ. Μαρία Γιαλλούση.

«Οι πρέσβεις του πολιτισμού». Η πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Τζέμα Οικονομοπούλου μας εξηγεί ότι οι ξένοι επισκέπτες δεν επιθυμούν να περιηγηθούν μονάχα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, πώς η κρουαζιέρα έχει μεταβάλει το προφίλ των τουριστών, με ποιον τρόπο οι ξεναγοί συνέβαλαν στην αποδόμηση μιας στρεβλής εικόνας για την Ελλάδα και της κρίσης, αλλά και γιατί το επάγγελμα κινδυνεύει από την έλλειψη θεσμικής του κατοχύρωσης.

«Το σημάδι του ήλιου». Από τον καρκίνο του δέρματος έως την ψωρίαση, ένα πέπλο άγνοιας και μύθων καλύπτει τα δερματικά νοσήματα στον τόπο μας, παρά την εξάπλωσή τους. 

«Μαθήματα ορατότητας». Σε ένα βιβλίο, ο Μιχάλης Σαμόλης, ένας άνθρωπος της «σχεδίας» αφηγείται την ιστορία του, μας εισάγει στην αόρατη πλευρά της πόλης, αποδομεί  στερεότυπα γύρω από την αστεγία, ενώ μας καλεί να αναζητήσουμε την ευτυχία στα απλά, καθημερινά πράγματα.

«Το βάρος της συμφιλίωσης». Τα φάρμακα αδυνατίσματος δεν είναι τόσο θαυματουργά όσο υπόσχεται η σχετική βιομηχανία, ενώ και οι δίαιτες, λόγω βιολογικών μας μηχανισμών, συνήθως, δεν οδηγούν σε απώλεια βάρους.

Οι  Γιάννης Γρηγοράκης και Γρηγόρης Ζαμπάρας  μάς μιλούν για τη συνοδοιπορία τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου. Στα «Λόγια της πλώρης», ο Χρήστος Αλεφάντης περιγράφει τη διαδρομή της θείας Πίτσας ώς το πηγάδι, ενώ ένας ιστορικός μάς μεταφέρει στην Ήπειρο της κτηνοτροφίας, της εγκατάλειψης και των υδρογονανθράκων.  

Επιπλέον, ο Κωστής Μπακόπουλος και ο Νίκος Δάτσης αποτυπώνουν μέσα από τους φακούς τους στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Ιουλίου-Αυγούστου 2024 (τεύχος #124).