Η «σχεδία» της πόλης και των υδατοκαλλιεργειών
Ανακτούμε τη γειτονιά μας, παρακολουθούμε την απόδραση της τσιπούρας, βιώνουμε την αποϊεροποίηση επί σκηνής, τιμούμε τους ραβίνους της ειρήνης και της συνύπαρξης.
Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Iουνίου (τεύχος #123). Κυκλοφορεί από την Τετάρτη 29 Μαΐου στους δρόμους της πόλης.
«Ανακτώντας τη γειτονιά μας». Από τους κοινοτικούς κήπους μέχρι τα πάρκα και τις πρασινισμένες σχολικές αυλές, δεν λείπουν, διεθνώς, τα εγχειρήματα επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου στα αστικά κέντρα, συχνά με τη συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων, δείχνοντας το δρόμο και για τον τόπο μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι πρώην πίστες του αεροδρομίου του Βερολίνου Τέμπελχοφ, οι οποίες έδωσαν τη θέση τους σε ένα τεράστιο πάρκο, που ανοίγει τις πόρτες του με την ανατολή του ήλιου.
«Η απόδραση της τσιπούρας». Η επεκτεινομένη βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια στη χώρα μας επιφέρει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ είναι και οικονομικά μη βιώσιμη, πλήττοντας τον τουρισμό και αυξάνοντας τις εισαγωγές ψαριών. «Σχεδόν το 70% των υδατοκαλλιεργειών είναι σε περιοχές Natura, όπως συμβαίνει στον Αχελώο, που έχει ένα σωρό προστατευόμενες περιοχές από τη Σύμβαση Ραμσάρ», σημειώνει στη «σχεδία» η νομικός Ανθή Γιαννούλου.
«Η αποϊεροποίηση επί σκηνής». Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου περιγράφει στη «σχεδία» γιατί υπερασπίζεται το θέατρο λόγου, γιατί η τέχνη εντός του αρχαίου μνημείου της Επιδαύρου οφείλει να είναι σύγχρονη, αλλά και με ποιον τρόπο ο εμβληματικός πολιτιστικός θεσμός για τη χώρα μας προετοιμάζει το επόμενο κοινό και, ίσως, καλλιτέχνες.
«Οι ραβίνοι της ειρήνης». Από αυτοκίνητα-ασθενοφόρα που μεταφέρουν ασθενείς Παλαιστινίους ώς θρησκευτικοί ηγέτες που διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια, μία δυναμική ισραηλινή κοινωνία των πολιτών μάχεται για τη συνύπαρξη.
Οι ηθοποιοί και σκηνοθέτριες Έφη Ρευματά και Βίκυ Βολιώτη μάς μιλούν για μία φιλία που ξεκίνησε από τα σχολικά θρανία. Στα «Λόγια της πλώρης», ο Χρήστος Αλεφάντης περιγράφει ένα νέμο με τριφύλλι. Σε μια αθηναϊκή γειτονιά, μια παρέα νέων ανθρώπων βάλθηκε να παντρέψει τη γεύση με την αλληλεγγύη, ενώ ένας ιστοριοδίφης μάς μεταφέρει στη Μεσσηνία των μυκηναϊκών καταλοίπων, της σταφίδας και της μετανάστευσης.
Επιπλέον, ο Κωστής Μπακόπουλος και ο Παύλος Δημητριάδης αποτυπώνουν μέσα από τους φακούς τους στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής στην πόλη.
Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Ιουνίου 2024 (τεύχος #123).