Η «σχεδία» της φροντίδας και της «μεγάλης παραίτησης»
Αναζητούμε μια δουλειά με νόημα, παίζουμε τις νότες του αποχαιρετισμού, εκτοξεύουμε το δίσκο με τα ξόρκια, καλλιεργούμε τους κήπους της αναγέννησης. Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» του Οκτωβρίου (τεύχος #115). Κυκλοφορεί από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στους δρόμους της πόλης.
Ολοένα και περισσότερα στελέχη επιχειρήσεων εγκαταλείπουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αναζητώντας μια δουλειά που θα επανανοηματοδοτεί τις ίδιες τους τις ζωές. «Αυτό που αποζητούν από την εργασία τους είναι πληρότητα, κάτι που να συμβαδίζει με τις αξίες τους και όχι επαγγελματικό κύρος και υλικούς πόρους», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο γάλλος ερευνητής Αντουάν Ντεν. Είναι το φάκελο της «Μεγάλης Παραίτησης», που ανοίγουμε στο ομώνυμο ρεπορτάζ της «σχεδίας».
«Οι νότες του αποχαιρετισμού». Η ανακουφιστική φροντίδα δεν περιορίζεται στους ασθενείς τελικού σταδίου. Δεν αφορά μόνο την απάλυνση του σωματικού πόνου, μα και ζητήματα υπαρξιακά. Είναι δικαίωμα όλων μας. «Μας ενδιαφέρει με ποιον τρόπο, σε αυτήν την απόλυτη επιβολή της ασθένειας στον άνθρωπο, θα μπορέσει εκείνος να κρατήσει την υπαρξιακή του διάσταση», υπογραμμίζει ο κλινικός ψυχολόγος Ιωάννης Ντίνος.
Ο αστροφυσικός Δημήτρης Λένης, στη συνέντευξή του στο περιοδικό μας, υπογραμμίζει ότι οι θεωρίες συνωμοσίας αποτελούν στρεβλή αντιπολίτευση στην εξουσία, επισημαίνει γιατί δεν είναι πάντα αυτονόητη η διάψευσή τους, πώς διέπονται συχνά από την ιδεολογία του επιστημονισμού, ενώ αναζητά τις ρίζες όψεων της σημερινής συνωμοσιολογίας στις αρχές του 20ου αιώνα, ακόμα και στον ναζισμό.
Στους «Κήπους της αναγέννησης», καταδεικνύουμε πώς, από την περμακουλτούρα ώς την κομποστοποίηση, πληθαίνουν τα μικρά αγροκτήματα στον τόπο μας που γίνονται εργαστήρια βιώσιμης καλλιέργειας και χώροι εκπαιδευτικών δράσεων
Aκόμη, η Αγάθη και η Βαλεντίνη Ράντη, δίδυμες αδελφές και συνεργάτιδες, μας μιλούν για μια ζωή γεμέτη μοίρασμα. Στα «Λόγια της πλώρης», ο Χρήστος Αλεφάντης περιγράφει ένα γεύμα με τον Σαρλ Αζναβούρ. Κλείνουμε τραπέζι σε ένα ψητοπωλείο της πόλης όπου η ποιότητα συναντά τις αρτινές κτηνοτροφικές μνήμες. Μία γυναίκα που ήθελε να φύγει στα καράβια μάς μεταφέρει στην Κυνουρία των τσακώνικων και των νεραντζιών. Παράλληλα, οι Κωστής Μπακόπουλος και Βασίλης Μαραμής αποτυπώνουν μέσα από τους φακούς τους στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.
Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Οκτωβρίου (τεύχος #115).