ετησια αναφορα δρασης

Ως την τελευταία μέρα του 2015, 346 άνθρωποι συνολικά είχαν φορέσει το κόκκινο γιλέκο της «σχεδίας» έστω και για μία μέρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ένας από αυτούς είναι και ο κυρ-Γιάννης. Είναι είναι από τους πρώτους που εντάχθηκαν στο δίκτυο των ανθρώπων της «σχεδίας», το Μάρτιο του 2013. Θυμάμαι τον αέρα, το καθαρό του πρόσωπο, τον επιμελή του τρόπο, αλλά και τους κατεβασμένους ώμους, καθώς μας μιλούσε για τον εαυτό του, για τα βάσανά του. Θυμάμαι και την επιφυλακτικότητα, την καχυποψία, απόρροια όχι της δικής μας παρουσίας ή του τρόπου μας, αλλά του βάρους που ένιωθε μέσα του. Του εξηγήσαμε αναλυτικά ποιοι είμαστε, πώς λειτουργεί η «σχεδία», πήρε τα δέκα δωρεάν αντίτυπα, το κόκκινο γιλέκο, την ταυτότητα, πήρε και το πρώτο του πόστο για την επομένη, στο Μέγαρο Μουσικής. 
 
Την άλλη μέρα, απορροφημένος όπως ήμουν σε λέξεις και εικόνες, το δυνατό χτύπημα στο τζαμένιο χώρισμα του γραφείου με ξάφνιασε. Γύρισα το κεφάλι και είδα τον κυρ-Γιάννη. Τα χείλη του σχημάτιζαν «καλημέρα», οι γροθιές σφιγμένες, τα δύο χέρια σε πλήρη ανάταση, το πρόσωπό του, ένα απέραντο χαμόγελο. Λες και του είχαν περάσει όλα. Είχε ανταλλάξει δυο κουβέντες με τον κόσμο, είχε πουλήσει λίγα περιοδικά, αγόρασε, επιτέλους, καφέ με δικά του λεφτά. Είχε κεράσει και τον Θανάση, μας είπε ευτυχισμένος. Τότε, ήταν φιλοξενούμενος στον ξενώνα αστέγων «Ιονίς» του Δήμου Αθηναίων. Σήμερα, ζει στη δική του γκαρσονιέρα που έχει νοικιάσει στη Νέα Σμύρνη. 
 
«Αυτό που με έχει αγγίξει περισσότερο είναι η ευαισθησία του κόσμου. Σου δίνουν κουράγιο, σου λένε “είμαστε μαζί σας”. Κάθομαι στο πόστο μου και βλέπω τον κόσμο να με πλησιάζει με χαμόγελο. Αυτό με κάνει πιο αισιόδοξο. Πλέον, νιώθω ότι έχω μια βάση για να προχωρήσω. Ξέρω, ωστόσο, ότι κάποια στιγμή πρέπει να βρω και κάτι άλλο να κάνω παράλληλα», μας είχε πει λίγους μήνες αργότερα.
 
Στα εξήντα του, ο κυρ-Γιάννης «δεν έχει βρει κάτι άλλο να κάνει» ακόμη. Παραμένει πωλητής της «σχεδίας», έχοντας μάλιστα έντονη συμμετοχή σε πολλές από τις δράσεις του περιοδικού (θεατρική ομάδα, φωτογραφία κ.ά). Παραμένει και το χαμόγελο στο πρόσωπό του. Στις σελίδες 20-25 δημοσιεύεται το πρώτο μέρος με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έκανε η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών «Deloitte» με τίτλο «Κοινωνικές και Οικονομικές Επιπτώσεις από την Κυκλοφορία του Περιοδικού Δρόμου “σχεδία”».
 
«Πόσο έχει συμβάλει η “σχεδία” στην απόκτηση περισσότερης κατανόησης και αγάπης για τους ανθρώπους;» είναι μια από τις ερωτήσεις που κλήθηκαν οι πωλητές να απαντήσουν. Το συντριπτικό 87,1% απάντησε «πολύ» (55,6%) ή «αρκετά» (31,5%). Μάλλον έτσι εξηγείται το χαμόγελο του κυρ-Γιάννη και όλα τα χαμόγελα που αντικρίζετε καθημερινά στα πόστα.   Νιώθουμε ευγνωμοσύνη για αυτά. Είναι ο λόγος που μπορούμε και συνεχίζουμε.
 
Χρήστος Αλεφάντης
 
 
Για την Ετήσια Αναφορά Δράσης 2016 πατήστε εδώ 
Για την Ετήσια Αναφορά Δράσης 2015 πατήστε εδώ
Για την Ετήσια Αναφορά Δράσης 2014 πατήστε εδώ
Για την Ετήσια Αναφορά Δράσης 2013 πατήστε εδώ