Shedia

EN GR

26/03/2024 #121

Η «σχεδία» της διατροφής και της επιστήμης

 

Αποδομούμε τους μύθους προς κατανάλωση, απομαγεύουμε την επιστήμη, ρίχνουμε μια άγκυρα με ουρά, «ξεστρώνουμε» την άσφαλτο του διαχωρισμού, εξηγούμε γιατί η «σχεδία» πάει στα 5 ευρώ.

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Απριλίου (τεύχος #121). Κυκλοφορεί από την Τετάρτη 27 Μαρτίου στους δρόμους της πόλης.

 

Στους «Μύθους προς κατανάλωση» καταδεικνύουμε πως από τα light γιαούρτια και αλλαντικά μέχρι τα φυτικά τυριά και γάλατα, μια σειρά από θεωρούμενες ως «υγιεινές» διατροφικές επιλογές δεν αποτελούν τόσο αβλαβή προϊόντα όσο νομίζουμε. «Επειδή ένα προϊόν διατροφής φέρει την ένδειξη “κατάλληλο για χορτοφάγους” ή “κατάλληλο για vegan” δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι πιο υγιεινό από άλλες εναλλακτικές», προειδοποιεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Γεωργία Κυπριανού.

«Στην απομάγευση της επιστήμης» ο γενετιστής Θοδωρής Αναγνωστόπουλος μάς εξηγεί πώς άφησε το εργαστήριο, ώστε να καταπιαστεί με την επικοινωνία της επιστήμης και τη μεγάλη σημασία που αυτή έχει, πώς τούτη μπορεί να γίνει ακόμη και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και  με ποιον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε μικρούς εξερευνητές. «Τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν μια τεχνολογική καινοτομία με την οποία θα επιλύσουν ένα τοπικό κοινωνικό πρόβλημα. Έτσι, μαθαίνουν να σκέφτονται επαγωγικά», σημειώνει ο ίδιος στη συνέντευξή του στη «σχεδία».

«Μια άγκυρα με ουρά». Η εκπαιδεύτρια σκύλων-οδηγών  Πέννυ Στούμπου εξηγεί πώς οι τετράποδοι βοηθοί μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των συνανθρώπων μας με οπτική αναπηρία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να είναι παραγωγικοί και αυτόνομοι, αλλά και παιδιών με αυτισμό, τα οποία αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες. «Μέσα από τη φροντίδα του σκύλου, το παιδί αποκτά υπομονή, μαθαίνει να είναι υπεύθυνο, έχει κίνητρο να βγαίνει έξω από το σπίτι», εξηγεί, μεταξύ άλλων, η κ. Στούμπου.

Γιατί η «σχεδία» πάει στα πέντε ευρώ. Από το επόμενο τεύχος, είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε στην αναπροσαρμογή της τιμής πώλησης του περιοδικού από τα 4,00€, που είναι σήμερα, στα 5,00€.

«Η άσφαλτος του διαχωρισμού». O μικρότερος αυτοκινητόδρομος των ΗΠΑ, σύμβολο των ταξικών και φυλετικών διακρίσεων στο Ντιτρόιτ, σύντομα θα αποτελέσει (όχι χωρίς αντιδράσεις) παρελθόν.

Οι Γιώργος Ανδρουλάκης και Γωγώ Δαβανέλου, δάσκαλοι γιόγκας και συνεργάτες, μας μιλούν για μία δεκάχρονη «αυτονόητη» φιλία. Στα «Λόγια της πλώρης», ο Χρήστος Αλεφάντης  μας περιγράφει μαθήματα γεωγραφίας. Σε μια γωνιά του Πειραιά, ένα καφενείο ενώνει τους ναύτες με τη στεριά και τον Πειραιά με τη Νικαριά. Μία αγρότισσα μάς μεταφέρει στο Λασίθι του μινωικού παρελθόντος, των ελαιουργείων, μα και των οικοτροφείων.

Επιπλέον, ο Κωστής Μπακόπουλος  και ο Παύλος Δημητριάδης αποτυπώνουν μέσα από τους φακούς τους στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής στην πόλη.

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Απριλίου 2024 (τεύχος #121).