Shedia

EN GR

27/11/2023 #117

Η «σχεδία» του οικογενειακού τραπεζιού

Ανακαλύπτουμε κρυμμένες ιστορίες στο τραπέζι μας, επιστρέφουμε στις φεμινιστικές ρίζες του χριστιανισμού, δίνουμε δεύτερη ζωή σε μια κούκλα, παρατηρούμε τη ζωή και το έργο ενός σκληρού από τρυφερότητα.

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» του Δεκεμβρίου (τεύχος #117). Κυκλοφορεί από την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στους δρόμους της πόλης.

 

«Οι ιστορίες μας στο τραπέζι». Το οικογενειακό τραπέζι προάγει την ψυχική μας υγεία και τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών, προλαμβάνει διατροφικές διαταραχές, ενώ συνιστά και μία πύλη εισόδου σε κρυμμένες ιστορίες του παρελθόντος. «Μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, κυρίως στα νέα μέλη, ή και την πιθανότητα εκδήλωσης συμπεριφορών άγχους ή εξάρτησης και αντικοινωνικότητας (όπως χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ή αλκοόλ)», σημειώνει η ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια Βασιλική Μαργέτη.

«Το άφυλο του Θεού». Η θεολόγος Σπυριδούλα Αθανασοπούλου-Κυπρίου μάς καλεί σε μία επιστροφή στις (και) φεμινιστικές ρίζες του χριστιανισμού, θεωρεί ως ασεβή την εννόηση του Θεού ως αρσενικού, καθώς και τον αποκλεισμό των γυναικών από τη χειροτονία, ενώ αναδεικνύει την εγγενή θρησκευτικότητα της λογοτεχνίας.

«Η δεύτερη ζωή μιας κούκλας». Αντί να τα πετάξουν, σε όλο τον κόσμο, επιχειρήσεις πωλούν, επισκευάζουν ή και επαναχρησιμοποιούν μεταχειρισμένα παιχνίδια, συνδυάζοντας τη χαρά των παιδιών με την κοινωνική αλληλεγγύη. Χαρακτηριστικά, στο Μόντρεαλ, η  εταιρεία Raplapla δημιούργησε «Νοσοκομείο Κούκλας», στο οποίο ο «χειρουργός» της επαναφέρει κάθε χρόνο στη ζωή 700  σκισμένα ή φθαρμένα χνουδωτά κουκλάκια.

Το βιβλίο «Σκληρός από τρυφερότητα», όπου παρουσιάζεται δίχως αγιοποίηση, μήτε ακύρωση ο Ηλίας Πετρόπουλος, μας ταξιδεύει στη ζωή και το έργο του αιρετικού λαογράφου του άστεως.

Ακόμη, οι υπερμαραθωνοδρόμοι Ντην Καρνάζης και Τζο Μαντά μάς μιλούν για μια σχέση γεμάτη αγώνες, Όλυμπο και Όμηρο. Στα «Λόγια της πλώρης», ο Χρήστος Αλεφάντης μας καλεί σε μαθήματα σουηδικών και ενσυναίσθησης. Κλείνουμε τραπέζι  σε μία γωνιά των Πατησίων,  όπου η περσική ποίηση συναντά την πολίτικη και ποντιακή γαστρονομία. Παράλληλα, μία λάτρης του μαζικού αθλητισμού μάς ταξιδεύει στην Ευρυτανία των δασωμένων πλαγιών, της κτηνοτροφίας, μα και της αγιογραφίας.  Παράλληλα, οι Κωστής Μπακόπουλος  και Βασίλης Μαραμής αποτυπώνουν μέσα από τους φακούς τους στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Δεκεμβρίου (τεύχος #117).