Shedia

EN GR

26/04/2018 Το περιοδικό

Η «σχεδία», το θέατρο ΔΕΚΑ και μια παράσταση αυτογνωσίας

Την Κυριακή 6 Μαΐου στις 19:00, η ομάδα κοινωνικού θεάτρου Playback ΔΕΚΑ θα δώσει παράσταση στο θέατρο 104 (Ευμολπιδών 104, Αθήνα. Η είσοδος θα είναι δωρεάν) για τη «σχεδία» μας. Αλλά τι είναι το playback θέατρο;

«... Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο  για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας. Μόνος του ο καθένας είναι ανήμπορος. [...] Μαζί ίσως κάτι μπορέσουμε να κάνουμε. Το θέατρο, ως μορφή τέχνης, δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε ν’ αγγίξουμε ο ένας τον άλλον, να νιώσουμε μαζί μιαν αλήθεια. Να γιατί διαλέξαμε το θέατρο σαν μια μορφή εκδήλωσης του ψυχικού μας κόσμου...»  σημείωνε το 1943 ο Κάρολος Κουν σε μια διάλεξή του για τον Όμιλο των Φίλων του «Θεάτρου Τέχνης». 
 
Είναι σε τούτη την «εκδήλωση του ψυχικού μας κόσμου» που βασίζεται εξ ολοκλήρου και το θεατρικό είδος playback, που έλκει την καταγωγή του από τις ΗΠΑ και έχει φέρει στη χώρα μας η ομάδα κοινωνικού θεάτρου Playback ΔΕΚΑ, που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2016. Κάθε παράσταση δεν έχει κείμενο. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους έχει το κοινό, καθώς όποιος θεατής νιώσει την ανάγκη μοιράζεται μια ιστορία, μια σκέψη, ένα συναίσθημα, έναν προβληματισμό και η ομάδα των ηθοποιών, αυτοσχεδιάζοντας, αναλαμβάνει να δραματοποιήσει  αυτό που ειπώθηκε, αναζητώντας αυτό που κρύβεται πίσω από την εκφρασμένη ιστορία.
 
«Οι θεατές, μέσα από τη δραματοποίηση της προσωπικής τους ιστορίας, έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους, τα διαχειρίζονται και ιδανικά μπορούν να δώσουν λύσεις», υπογραμμίζει η Λίλα, μέλος της θεατρικής ομάδας ΔΕΚΑ, η οποία αποτελείται από επαγγελματίες ηθοποιούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας. 
 
Την Κυριακή 6 Μαΐου στις 19:00, η ομάδα ΔΕΚΑ θα δώσει παράσταση στο θέατρο 104 (Ευμολπιδών 104, Γκάζι-Αθήνα) για τη «σχεδία». Μάλιστα, το θέατρο παραχώρησε το χώρο του αποκλειστικά για το ελληνικό περιοδικό δρόμου. Η είσοδος είναι ανοιχτή όχι μονάχα για τους πωλητές της «σχεδίας», στους οποίους έχει ήδη απευνθυνθεί πρόσκληση, αλλά και για οποιονδήποτε επιθυμεί να βιώσει αυτήν την ξεχωριστή θεατρική εμπειρία, να συνδεθεί, να «πλουτίσει τον εαυτό του», όπως είχε πει και ο Κάρολος Κουν. Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ θα υπάρχει κουτί ελεύθερης συνεισφοράς.
 
Ανάμεσα στους βασικούς στόχους της ομάδας ΔΕΚΑ είναι να προσφέρει δωρεάν παραστάσεις playback σε χώρους και δομές που χρειάζονται κοινωνική υποστήριξη (όπως γηροκομεία, φυλακές, κέντρα απεξάρτησης). Οι ωφελούμενες ομάδες από τις παραστάσεις playback μπορεί να ποικίλλουν ηλικιακά και κοινωνικά, το κοινό τους σημείο όμως είναι ο αγώνας που καταβάλλουν για την κοινωνική τους επανένταξη και η ανάγκη τους για ψυχολογική υποστήριξη. Και αυτό ακριβώς επιτυγχάνεται μέσα από μια παράσταση playback, με το μοίρασμα των προσωπικών ιστοριών των εξυπηρετούμενων, οι οποίοι, βλέποντας τη συμβολική αναπαράσταση της ιστορίας τους, εντάσσονται σε ένα υγιές κοινωνικό σύνολο, γεγονός που αποτελεί  μέρος της «θεραπείας» τους. Όντως, πέρα από ψυχαγωγικό, το θέατρο playback έχει και θεραπευτικό χαρακτήρα, αφού το μοίρασμα μιας ιστορίας βοηθάει στην αυτογνωσία του αφηγητή, αλλά και των υπόλοιπων θεατών που θα τύχει να ταυτιστούν.
 
Οι συντελεστές της παράστασης είναι οι ακόλουθοι: Συντονισμός: Λίλα Μουτσοπούλου. Εικαστικός: Άλκηστις Μπούρα. Ψυχολόγος: Αγγελικλη Κωστάλου. Ηθοποιοί: Χρύσα Ανδρώνη, Ελισάβετ Δελακά, Κωνσταντίνα Κλουβάτου, Θάλεια Κουντουράκη, Νίκος Μέλλος, Τόνια Πουρκού. Μουσική: Λίνα Νταμάνη. 
 

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες