Shedia

EN GR

04/02/2015 Το περιοδικό

Η σχεδία και η Τέχνη της Αλληλεγγύης

Γνωστοί, καταξιωμένοι και πολύ αγαπημένοι άνθρωποι από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών προβάρουν τα γιλέκα των πωλητών της «σχεδίας» και ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους για την πρώτη τους πώληση (ή και τη δεύτερη!). Οι συγγραφείς Βασίλης Αλεξάκης και Αύγουστος Κορτώ, οι ηθοποιοί Μανώλης Μαυροματάκης, Γιολάντα Μπαλαούρα, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Γιούλικα Σκαφιδά, Φώτης Σπύρος και από το χώρο της μουσικής, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Μάρκος Κούμαρης, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Πάνος Μουζουράκης και η Μαριέττα Φαφούτη, με το περιοδικό δρόμου «σχεδία» ανά χείρας θα είναι αυτό το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου (12:00-13:00) σε κεντρικά «πόστα» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να στείλουν το δικό τους μήνυμα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Όλα αυτά στο πλαίσιο των δράσεων της Διεθνούς Εβδομάδας Πωλητών Περιοδικών Δρόμου (International Vendor Week), στις οποίες, βεβαίως, συμμετέχει και το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου.

 

Η «Διεθνής Εβδομάδα Πωλητών» (International Vendor Week) έχει θεσμοθετηθεί από το Διεθνές Δίκτυο Περιοδικών Δρόμου (International Street Paper Network, www.street-papers.org) με σκοπό να αναδείξει τον αγώνα χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που διανέμουν τα περιοδικά και, μέσα από αυτή τη διαδικασία, εξασφαλίζουν με αξιοπρέπεια ένα μικρό έστω εισόδημα, κανόντας αργά και σταθερά βήματα προς μια καλύτερη ζωή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Δικτύου, αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των πωλητών περιοδικών δρόμου υπολογίζεται γύρω στις 14.000, ενώ μέσα στο χρόνο και από το 1989, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο περιοδικό δρόμου στον κόσμο (το «Street News» στη Νέα Υόρκη), πάνω από 250.000 άνθρωποι έχουν φορέσει το χαρακτηριστικό γιλέκο των πωλητών περιοδικών δρόμου.

Στο πλαίσιο της «Διεθνούς Εβδομάδας Πωλητών» (από τις 2 ώς τις 8 Φεβρουρίου, φέτος), τα περιοδικά δρόμου σε ολόκληρο τον πλανήτη διοργανώνουν μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων. Στοπ πλαίσιο μίας εκ των πιο δημοφιλών δράσεων, προσκαλούνται γνωστές προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών να φορέσουν το γιλέκο και να πουλήσουν οι ίδιοι το περιοδικό έστω και για μία ώρα. Σε κάποιες χώρες, οι προσκλήσεις αυτές απευθύνονται και σε πολιτικούς, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου κ.λπ.

Με αυτή τη δράση συμμετείχε η «σχεδία» πέρσι, όταν –ως το νεότερο μέλος του Δικτύου– έλαβε μέρος για πρώτη φορά στη «Διεθνή Εβδομάδα Πωλητών». Το Φεβρουάριο του 2014, ήταν οι συγγραφείς Βασίλης Αλεξάκης και Αύγουστος Κορτώ και οι ηθοποιοί Γιούλικα Σκαφιδά, Χρήστος Λούλης και Γιώργος Πυρπασόπουλος που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «σχεδίας» και έγιναν πωλητές για μία ώρα. Στήθηκαν σε πόστα του κέντρου, επικοινώνησαν με τον κόσμο, πούλησαν περιοδικά και έστειλαν με αυτό τον τρόπο το δικό τους μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης.

Η κινητοποίηση επαναλαμβάνεται και φέτος, με τη συμμετοχή να είναι ακόμη πιο διευρυμένη!

Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, μεταξύ 12:00-13:00, δέκα τέσσερις πολύ γνωστοί και αγαπημένοι συμπολίτες μας, που διακρίνονται στο χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών θα φορέσουν το κόκκινο γιλέκο και θα δοκιμάσουν τις ικανότητές τους ως πωλητές στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, αφού προηγουμένως θα έχουν περάσει από το βασικό στάδιο της… εκπαίδευσης από έναν τακτικό πωλητή της «σχεδίας».

Πρόκειται για τους συγγραφείς Βασίλης Αλεξάκης (στην πλατεία Κολωνακίου) και Αύγουστος Κορτώ (θα βρίσκεται στη λαϊκή αγορά των Εξαρχείων, επί της οδού Καλλιδρομίου) και, τους ηθοποιούς Μανώλης Μαυροματάκης (στην πλατεία Μοναστηρακίου, στην Αθήνα), Γιολάντα Μπαλαούρα (στη συμβολή των οδών Π.Π. Γερμανού και Τσιμισκή), Γιώργος Πυρπασόπουλος (Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου, έξω από το θέατρο), Γιούλικα Σκαφιδά (πλατεία Καπνικαρέα) και Φώτης Σπύρου (Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας), ενώ από το χώρο της μουσικής, πωλητές της «σχεδίας» για μία ώρα θα γίνουν οι Ελευθερία Αρβανιτάκη (πλατεία Συντάγματος, έξοδος Μετρό), Φοίβος Δεληβοριάς (πλατεία Κοραή), Λιζέτα Καλημέρη (Τσιμισκή και Αγ. Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη), Μάρκος Κούμαρης (πλατεία Μοναστηρακίου, Αθήνα), Νατάσσα Μποφίλιου (πλατεία Συντάγματος, στην αρχή της Ερμού), Πάνος Μουζουράκης (Ακρόπολη, διασταύρωση Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη) και Μαριέττα Φαφούτη (πλατεία Αγίας Ειρήνης).

Θα φορέσουν το γιλέκο της «σχεδίας» και παρέα με έναν διαπιστευμένο πωλητή, θα σταθούν στο προσωρινό τους πόστο για να πουλήσουν το περιοδικό (δίνοντας πάντα, την αντίστοιχη απόδειξη), στέλνοντας παράλληλα, το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης ενάντια στη φτώχεια και σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού.

Αυτό το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, από τις 12:00 ως τις 13:00, λοιπόν, προμηθευτείτε το αγαπημένο σας περιοδικό από τον αγαπημένο επώνυμο πωλητή της περιοχής σας!

 


comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες