Shedia

EN GR

01/11/2014 #20

Η σχεδία του σωφρονισμού

Διαβάζουμε βιβλία και συμμετέχουμε σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής, εκτίοντας, έτσι, μικρότερη ποινή φυλάκισης, αναζητούμε εναγωνίως μια δημόσια τουαλέτα στην καρδιά της πόλης, χαρίζουμε την προσωπική μας ζωή στις υπηρεσίες της Google, ακούμε με δέος μια σκληρή προσωπική ιστορία κακοποίησης, σπάμε το ισραηλινό εμπάργκο στη Γάζα, εξωτερικεύουμε την αγάπη και το πάθος που έχουμε μέσα μας, διεκδικούμε να επιστρέψουν οι γάμοι στον τόπο που γεννήθηκαν.
 
Αν ισχύουν όσα λέει ο Τζούλιαν Ασάνζ, τότε όποια αμφιβολία είχαμε εξανεμίζεται: Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν τα πάντα για μας – τα γούστα μας, τις παραξενιές μας, τις αγωνίες μας, όλα. Ο Ασάνζ είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks, που έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν το 2010 έδωσε στη δημοσιότητα απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα των αμερικανικών υπηρεσιών. Όπως λέει στη συνέντευξη που είναι και το πρώτο θέμα του τεύχους Νοεμβρίου της «σχεδίας»: «Η Google συλλέγει τα στοιχεία από όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες της ως δόλωμα, αποθηκεύοντας, ταξινομώντας και πουλώντας τα, όπως κάνει και η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA)»… Ζητείται ιδιωτική ζωή. 
 
Αλήθεια ποια ήταν η τελευταία φορά που αναζητήσατε και χρησιμοποιήσατε μια δημόσια τουαλέτα στο κέντρο της πόλης; Το «δικαίωμα στη φυσική ανάγκη» ασχολείται με αυτό ακριβώς το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη: πρόσβαση σε δημόσιες τουαλέτες. Από τη Νότια Κορέα, όπου τα δημοτικά αποχωρητήρια είναι εξοπλισμένα με θέρμανση αλλά και με ηχεία απ’ όπου ακούγεται κλασική μουσική (!), μέχρι την Αθήνα των 12 λειτουργικών χτιστών τουαλετών, η απόσταση είναι μεγάλη. 
 
«Τον έρωτα και την αγάπη και το πάθος δεν πρέπει να τα κρατάμε μέσα μας, αλλά να τα εξωτερικεύουμε», μας παροτρύνει ο ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και μας καλεί «να αναζητήσουμε τρόπους ευτυχίας που δεν εξαρτώνται από τα χρήματα και μόνο». Αυτά στη συνέντευξη που μας παραχώρησε στο «ημίφως το Πάνθεον».  
 
Στις διπλανές σελίδες, ο Γιώργος Κλώντζας μας μιλάει για μια άλλη ζωή, όμως, αλλά και για το αναπόφευκτο της δικαίωσης. Ο κ. Κλώντζας ήταν ο καπετάνιος του «Άγιος Νικόλαος», που πριν από έξι χρόνια έσπασε το εμπάργκο στη Γάζα. «Δεν είναι ακτιβισμός, είναι εσωτερική ανάγκη», ο τίτλος της συνέντευξης.
 
Το καρέ των συνεντεύξεων κλείνει με τη Δήμητρα Πατρικαράκου. Είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Βεβήλωση. Μια αληθινή ιστορία κακοποίησης». Συγγραφέας και το θύμα μαζί. Η 19η Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια μέρα ενάντια στην παιδική κακοποίηση.
 
Ανάγνωση βιβλίων, λογοτεχνικοί διαγωνισμοί, δημιουργική γραφή. Σε κάποιες χώρες δεν αποτελούν απλώς μέρος της σωφρονιστικής διαδικασίας, αλλά εφαρμόζονται και ως εναλλακτικές ποινές. Το σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Το διάβασμα ως “τιμωρία”» είναι μια ενδιαφέρουσα καταγραφή από εκπληκτικά παραδείγματα, απ΄ όλο τον κόσμο. Όπου, βέβαια, το διάβασμα μόνο «τιμωρία» δεν είναι. Αλλά λύτρωση.
Δύο ομάδες γυναικών κλήθηκαν οι μισές να ξεκινήσουν το τρέξιμο και οι άλλες μισές το ποδόσφαιρο. Ποια ήταν τα αποτελέσματα; Ποιες ωφελήθηκαν περισσότερο και γιατί; Τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας είναι το θέμα του ρεπορτάζ «Αδιακρίτως ωφέλιμο».
 
«Όταν παίξαμε το 1976, μάλιστα, στο Πολυτεχνείο, μας κατηγόρησαν για ιεροσυλία, επειδή παίζαμε αμερικανική ιμπεριαλιστική μουσική εκεί που είχε χυθεί αίμα». Ο Βασίλης και ο Νίκος Σπυρόπουλος είναι αδέλφια, μουσικοί και δημιουργοί του θρυλικού ελληνικού ροκ συγκροτήματος «Σπυριδούλα». Μας μίλησαν για τη σχέση, τη ζωή και την Τέχνη τους. 
 
Στην Ελλάδα της κρίσης, υπάρχουν άνθρωποι που τολμούν και επιμένουν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι άνθρωποι του βιβλιοπωλείου vakxikon.gr, που άνοιξε πρόσφατα. Το πήγαν και ανάποδα! Ξεκίνησαν με τον πρώτο εν Ελλάδι αποκλειστικά διαδικτυακό εκδοτικό οίκο και τώρα πέρασαν πλέον και στη συμβατική μορφή: ένα αληθινό βιβλιοπωλείο!
 
Ο Γιώργος Μπαζίνας περνάει στη ζώνη του λυκόφωτος, ο Άγγελος Τσέκερης ξεκινάει καμπάνια για να επιστρέψουν οι γάμοι στον τόπο που γεννήθηκαν, ο Βαγγέλης Χερουβείμ στέλνει το μετροπόντικα ώς την Αμφιπολη, ο φακός του Κωστή Μπακόπουλου καταγράφει φωτογραφικά τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας στις 14:30 το μεσημέρι, ενώ ο φακός της Κάτριν Κρέτσμερ παρακολουθεί καθώς η πλατεία Αριστοτέλους μετατρέπεται σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, δοκιμάζουμε μεζέδες από το Βόλο, καθώς γκρεμίζουμε το Τείχος του Βερολίνου και κλείνουμε τραπέζι στο «Ποτάμι», όχι το πολιτικό, αλλά το γευστικό.